ГоловнаПолітика

Проблему корупції вирішить електронний уряд, - експерти

Від розвитку IT-сфери в державному секторі безпосередньо залежить рівень розвитку суспільства загалом.

Проблему корупції вирішить електронний уряд, - експерти
Фото: Макс Левин

Упровадження IT-технологій і електронного уряду так само важливі для бізнесу і суспільства, як упровадження чесного суду, справедливого адміністрування податків.

Про це заявив голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів.

"Це фактор, завдяки якому ми можемо наздогнати відставання в розвитку, наздогнати прогрес, який усе більше і більше залишає Україну позаду", - зазначає Каськів, пише "Главред".

На думку експерта, IT-технології дозволять вирішити основну проблему України - корумпованість влади.

"Упровадження прозорих механізмів взаємодії чиновників і громадян сьогодні можливе за рахунок технологій, відомих у всьому світі, однак усе ще недоступних для нашої країни", - додав Каськів.

Як зазначив чиновник, від розвитку IT-сфери в державному секторі безпосередньо залежить рівень розвитку суспільства загалом.

"Основна трагедія сьогодні в тому, що 62% службовців України не володіють комп'ютером. Це люди, які керують державою. Трохи менше - 56% учителів України також не використовують комп'ютерів і Інтернету в навчальному процесі. Просте запитання: яке наше майбутнє? Якщо ми не вирішимо цієї проблеми і не створимо систему таку, всі інші потуги не мають сенсу", - сказав Каськів.

Передусім урядові самому необхідно стати ефективним користувачем IT-послуг, додає директор департаменту інформатизації та розвитку інформаційного суспільства Держагентства з питань науки, інновацій та інформації В'ячеслав Артаманов. "Це стосується центральних органів влади, і закінчуючи більш вузькими речами - використання хмарних технологій. І це стане драйвером, коли держава стає інвестором цієї галузі", - переконаний експерт.

За словами директора департаменту стратегічного розвитку Американської торговельної палати в Україні Ярослава Войтка, у впровадженні IT-технологій необхідна консолідація зусиль усіх гілок влади. Але при цьому, додає заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Андрій Муксімов, зміни можливі тільки в разі впровадження кращих світових практик IT-інтеграції державних органів.

На думку віце-президента компанії Cisco з роботи в Росії та СНД Павла Бетсіса, розвиток інформаційних технологій і створення відповідних стимулів урядом дозволять збільшити ВВП і кількість нових робочих місць за рахунок розкриття потенціалу нових високотехнологічних галузей. "Є статистика, згідно з якою кожні 10% розвитку широкосмугового доступу в Інтернет дають до 1,5% приросту ВВП. На прикладі Росії, якщо подивитися за рівнем витрат на IT-сектор, можна сказати, що 300-400 млрд рублів інвестицій дали мільйони нових робочих місць", - зазначив Бетсіс.

Експерти наголосили на важливості перших кроків уряду з упровадження IT-технологій у систему державного управління. Зокрема, ініціатив з упровадження електронних соціальних карт і баз даних, які дозволять систематизувати наявні в країні пільги та соціальні виплати, а також суттєво спростять їх адміністрування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram