ГоловнаПолітика

ПАРЄ: в Україні немає демократичних ЗМІ

В організації вважають, що олігархи повністю контролюють медіа.

ПАРЄ: в Україні немає демократичних ЗМІ
Фото: svobodanews.ru

Рівень демократії українських ЗМІ на сьогодні визначають олігархи.

Таку думку в інтерв'ю "Українському тижню" висловив голова місії спостерігачів Андреас Гросс.

"Всі великі приватні канали, за винятком TVi, належать олігархам, які визначають рівень демократії в медіа", - заявив Гросс, акцентувавши, що в Україні "немає ніякого плюралізму в теле- і радіоефірі".

В цілому ситуацію з засобами масової інформації в країні він оцінив як "катастрофічну".

"Ви можете думати, що вам потрібна нова демократична революція. Але, щоб це зробити потрібно чекати років 25, щоб відбулася зміна поколінь, оскільки ви не можете робити революція кожні 10 років", - зазначив Гросс.

Крім того, коментуючи ухвалений в першому читанні закон про відновлення кримінальної відповідальності за наклеп, представник ПАРЄ зазначив, що його ініціювали для залякування суспільства.

"Законпроект дуже погано підготовлено. Його єдина і головна мета - залякати суспільство і зробити неможливими відкриті політичні дискусії в медіа. В такому делікатному питанні, як наклеп, потрібно максимально враховувати досвід демократичних країн і в першу чергу застосувати стандарти Ради Європи, ЄС, і ООН. А законопроект їх відкидає", - резюмував глава місії спостерігачів ПАРЄ.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроект, що посилює відповідальність за розповсюдження неправдивої інформації.

Однак через широкий резонанс, як в українському суспільстві, так і за кордоном, законопроект було відкликано самим автором. Проте для зняття законопроекту з подальшого розгляду необхідна згода 226 народних депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram