ГоловнаПолітика

Янукович візьметься за врегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі

Президент також стурбований військовим дисбалансом в Європі.

Янукович візьметься за врегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі

Україна під час головування в ОБСЄ 2013 року приділить особливу увагу врегулюванню Придністровського конфлікту та конфлікту в Нагірному Карабасі.

Про це сказав Президент Віктор Янукович, виступаючи на загальних дебатах 67-ї сесії Генасамблеї ООН.

Крім того, Янукович зазначив, що Україна також домагатиметься виконання Договору про звичайні збройні сили в Європі.

"Україна як позаблокова держава не може не бути стурбована руйнуванням Договору про обмеження звичайних озброєнь в Європі... Країни-члени повинні докласти всіх зусиль для того, щоб він застосовувався в повній мірі. У цьому зв'язку, в рамках свого головування в ОБСЄ Україна має намір приділити особливу увагу вирішенню кризи, яка виникла навколо цього Договору", - сказав Президент.

Крім того, Янукович зазначив, що серед пріоритетів України будуть консолідація демократичних інститутів в ОБСЄ, раннє попередження конфліктів, питання енергетичної безпеки, поглиблення міжнародного діалогу і стабільність.

Нагадаємо, договір про обмеження звичайних озброєнь в Європі було підписано 1990 року 19 членами НАТО і 6 учасниками Організації Варшавського договору

Згідно з Договором, в межах району його застосування (від Атлантичного океану до Уральських гір, річки Урал і Каспійського моря, включаючи острівні території) обом групам держав-учасниць Договору дозволялося мати рівну сумарну кількість звичайних озброєнь і бойової техніки.

У листопаді 1999 р. на Стамбульському саміті ОБСЄ було підписано угоду про адаптацію ДЗЗСЄ в зв'язку з військовим дисбалансом, який виник через розширення НАТО за рахунок колишніх країн ОВД і пострадянських держав, проте вона не набула чинності, оскільки була ратифікована лише Україною, Росією, Білоруссю і Казахстаном.

У липні 2007 року Росія вирішила ввести мораторій на виконання умов ДЗЗСЄ до ратифікації країнами НАТО угоди про його адаптацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram