ГоловнаПолітика

Янукович вимагає у ООН гарантій безпеки для України

Президент поставив за приклад для інших країн відмову України від своїх ядерних арсеналів.

Янукович вимагає у ООН гарантій безпеки для України

Президент Віктор Янукович знову вимагає юридичних гарантій безпеки для України у зв'язку з її відмовою від своїх ядерних арсеналів.

Про це він сказав, виступаючи на загальних дебатах 67-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, повідомляє прес-служба Президента.

Янукович нагадав, що Україна добровільно відмовилася від третього у світі за потужністю ядерного арсеналу, а цього року з території країни були повністю вивезені останні запаси високозбагаченого урану.

Янукович констатував, що амбітна мета поступової повної ліквідації ядерної зброї досі залишається нереалізованою. Він наголосив на необхідності відображення в юридично зобов'язуючих міжнародних документах гарантій безпеки для держав, які відмовилися від своїх ядерних арсеналів і пішли на інші стратегічні поступки.

"Вважаю, що ці важливі кроки, а також проведення минулого року в Києві Саміту з мирного та інноваційного використання ядерної енергії, гідні наслідування", - сказав Глава держави.

Янукович підкреслив відданість України справі побудови більш безпечного і захищеного світу.

"Ця відданість - в національній свідомості українців, у якій відбилися лихоліття воєн, тоталітаризму і голодоморів, а також наслідки Чорнобильської аварії - найбільшої техногенної катастрофи в історії людства", - сказав він.

"У цьому ж світлі розглядаю Спільну декларацію України, Мексики та Чилі - країн, які доклали особливих зусиль для нейтралізації ризиків використання високозбагаченого урану", - зазначив Президент, додавши, що Декларація залишається відкритою для приєднання.

Нагадаємо, меморандум "Про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї" було підписано 5 грудня 1994 року в Будапешті. Гарантами безпеки України, відповідно до меморандуму, виступили Російська Федерація, Об'єднане Королівство Великобританії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки. Проте Україна вважає ці гарантії недостатніми.

Позиція України полягає в необхідності включення в майбутній міжнародний документ зобов'язань ядерних держав за жодних обставин не застосовувати силу чи погрожувати її застосуванням проти неядерних держав, поважати суверенітет та існуючі кордони неядерних держав; утримуватися від політичного, економічного та інших форм тиску на неядерні держави з метою підпорядкування своїм інтересам суверенних прав неядерних держав; а також положення щодо визначення відповідальності ядерної держави за порушення нею основних зобов'язань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram