ГоловнаПолітика

Діаспора закликала світ натиснути на українську владу

Конгрес вимагає не допустити ухвалення закону.

Діаспора закликала світ натиснути на українську владу
Евгений Чолий
Фото: www.hromada.hu

Президент Світового конгресу українців Євген Чолій закликав міжнародну спільноту вимагати від влади України відхилити законопроект про криміналізацію наклепу.

Про це повідомили в прес-службі СКУ, посилаючись на відповідний лист Чолія.

"Законопроект про введення кримінальної відповідальності за наклеп є серйозною загрозою для демократії", - зазначили в конгресі.

Також, як зазначається в листі, ухвалення такого законопроекту стане кроком назад у питанні свободи слова в Україні і дозволить владним структурам позбавити опозицію та засоби масової інформації права на вільне висловлювання своїх думок.

СКУ зазначив, що таке законодавство суперечить підписаним Україною міжнародним конвенціям і, зокрема, Європейській конвенції з прав людини та Міжнародному пакту про громадянські та політичні права.

Копію цього листа СКУ надіслав Президенту України Вікторові Януковичу і голові Верховної Ради України Володимирові Литвину, яких закликав не допустити ухвалення законопроекту про кримінальну відповідальність за наклеп.

”Однією з перешкод для розвитку медіа-простору в Україні є хибні стереотипи про недостатність свободи слова в нашій країні. На мою думку, це пов\'язано з браком об\'єктивної інформації, як насправді виглядає ситуація”

— Віктор Янукович, Президент України

Як відомо, 18 вересня український парламент прийняв у першому читанні проект закону, яким передбачається запровадити кримінальне переслідування за наклеп з покаранням до трьох років ув'язнення.

Цей проект закону вже спричинив критику з боку Єврокомісії, Ради Європи, ОБСЄ та депутатів Європарламенту.

Нагадаємо, сьогодні в Інтернеті стартувала акція протесту проти законопроекту про наклеп, ухваленого в першому читанні.

Цей закон стосується не тільки журналістів, а й усіх громадян, і є загрозою для всього громадянського суспільства, наголошено в спільній заяві журналістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram