ГоловнаПолітика

Польська мова може стати регіональною у Львівській області

У райраді обіцяють провалити голосування щодо мови.

Польська мова може стати регіональною у Львівській області
Фото: www.bagnet.org

У Львівській області польська мова може отримати статус регіональної.

У прикордонному Мостиському районі Львівської області можуть зробити польську регіональною. Ініціатором цього є польські організації в Україні.

Про це повідомляє "Річ Посполита" з посиланням на голову Федерації польських організацій в Україні Емілію Хмельову.

Як пише Gazeta.ua, в районі є близько 4-х сіл, населення яких становлять поляки.

Є дві польські школи. "Поляки дуже мирно живуть з українцями. Ніхто їм не забороняє говорити польською. Вони прекрасно володіють українською, - говорить голова районної ради Ігор Стецина. - Вони мають школи, ми їм віддали багато комунального майна під польські організації".

Поляки становлять 20% від жителів самих Мостиськ і 8% поляків живе в районі. Серед 66 депутатів райради двоє - поляки. "Наразі ці розмови про польську мову як регіональну на рівні чуток. Однак якщо таке питання з'явиться, кожен депутат вчинить так, як повинен зробити справжній українець - ніхто за це не проголосує", - додає Стецина.

Як відомо, 3 липня 2012 року Верховна рада затвердила Закон "Про засади державної мовної політики", що викликало хвилю протестів по всій Україні. Опозиція заявляла, що закон ухвалено зі значними порушеннями. Закон дозволяє використовувати в офіційному діловодстві не українську мову, а ту, якою в цьому регіоні розмовляють не менш ніж 10% жителів.

Як повідомляли раніше, румунська мова стала регіональною на Закарпатті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram