ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

Журналісти закликають сказати "ні" закону про наклеп

Людей просять телефонувати і писати Партії регіонів і Адміністрації Президента.

Журналісти закликають сказати "ні" закону про наклеп
Фото: osvita.mediasapiens.ua

В Інтернеті стартувала акція протесту проти законопроекту про наклеп, ухваленого в першому читанні.

Цей закон стосується не тільки журналістів, але й усіх громадян, і є загрозою для всього громадянського суспільства, підкреслюється в спільній заяві журналістів.

"До наклепу можуть віднести будь-яке публічне висловлювання або коментар в ЗМІ, якщо суд вирішить, що воно може завдати шкоди честі та гідності людини. Цей закон є загрозою для всього громадянського суспільства", - сказано в ньому.

Журналісти впевнені, що законопроект зруйнує свободу висловлювань в країні, оскільки змусить багатьох журналістів відмовитися від будь-якої критики на адресу влади, яку може бути пізніше названо наклепом.

"Ми також впевнені, що з огляду на стан судової системи України, цей закон використовуватиметься вибірково проти журналістів, які публікують критичні матеріали на адресу влади", - пояснюють представники ЗМІ.

Закон потрібен, щоб ви не писали фігню

— Ярослав Сухой, нардеп от ПР

Інтернет-видання вимагають відкликати цей законопроект і закликають людей захистити своє право на інформацію і "сказати "НІ" закону про наклеп".

Журналісти закликають людей звернутися до депутатів, які проголосували за цей закон і запитати, "чому вони це зробили".

"Ви також можете зателефонувати або написати листа в центральний офіс Партії регіонів і в Адміністрацію Президента і дізнатися, навіщо регіонали голосували за законопроект і що про нього думає Президент", - сказано в повідомленні.

У заяві наводяться адреси та телефони, за якими можна висловлювати своє невдоволення законом.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. Наклеп пропонується карати штрафом у розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років..

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram