ГоловнаПолітика

Янукович готує реформу Вищої ради юстиції

На перший план у складі ради вийдуть судді.

Янукович готує реформу Вищої ради юстиції
Фото: runews.su

Адміністрація Президента підготувала зміни до Конституції, які передбачають новий порядок формування Вищої ради юстиції (ВРЮ).

Про це повідомляє видання "Коммерсантъ-Украина".

Днями документ скерують у Конституційну асамблею (КА), а також на експертизу в Раду Європи. Йдеться про новий порядок формування ради, що складається з 20 членів. Зараз за посадою до її складу входять голова Верховного Суду, міністр юстиції та генеральний прокурор. По трьох осіб у ВРЮ призначають Верховна Рада, Президент України, з'їзди суддів, адвокатів і представників вищих юридичних навчальних закладів та наукових установ. Ще двох членів обирає Всеукраїнська конференція представників прокуратури.

За інформацією видання, передбачають, що більшість у ВРЮ - 14 із 20 осіб - буде представляти суддівський корпус. Зокрема, 11 членів обиратиме з'їзд суддів, ще троє - голова Верховного і Конституційного судів, а також голова Ради суддів - будуть входити до складу ВРЮ за посадою. Крім того, в раді буде лише один представник органів прокуратури - генеральний прокурор. Документ також передбачає введення у ВРЮ уповноваженого Верховної Ради з прав людини. При цьому з її складу виведуть міністра юстиції. Ще по два члени ради призначатимуть з'їзд представників вищих юридичних навчальних закладів та наукових установ і з'їзд адвокатів.

Нагадаємо, внаслідок судової реформи ВРЮ наділено безпрецедентними повноваженнями. Рада, зокрема, призначає і звільняє голів місцевих, апеляційних і вищих спеціалізованих судів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram