ГоловнаПолітика

Фюле знову висловив Хорошковському свої претензії

Єврочиновник наполягає на звільненні Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

Фюле знову висловив Хорошковському свої претензії

Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле ще раз закликав Україну до чесних виборів і вирішення проблеми політично мотивованих переслідувань.

Як повідомили в прес-офісі комісара, про це він говорив під час зустрічі з першим віце-прем'єр-міністром Валерієм Хорошковським.

"Він повторив, що Україна повинна докласти всіх зусиль для розвіювання занепокоєння щодо політично вмотивованих судових процесів, звернувшись до цього питання як до частини ширшої реформи судової системи. Жовтневі парламентські вибори слід підготувати та провести відповідно до міжнародних стандартів, включно з повагою до свободи ЗМІ, рівним доступом до ЗМІ та свободою зібрань", - заявив представник комісара Петер Стано.

За його словами, комісар також висловив розчарування підписанням Президентом України змін до закону про функціонування прокуратури, яких не обговорювали з Венеціанською комісією.

Ми закликаємо уряд України припинити подальші переслідування Юлії Тимошенко й інших політичних опозиційних лідерів. Тоді як два представники колишнього уряду Тимошенко були звільнені раніше цього року, ми стурбовані тим, що офіс генерального прокурора далі порушує додаткові справи проти пані Тимошенко та пана Луценка.

— заступник державного секретаря США Філіпп Гордон

Під час зустрічі комісар також висловив стурбованість проектом закону про відновлення кримінальної відповідальності за наклеп.

"Це була гарна можливість оцінити стан справ у відносинах ЄС-Україна загалом і в окремих секторальних питаннях зокрема... Я щиро сподіваюся, що Україна продемонструє свою прихильність до європейських цінностей і реформ, дозволивши нам далі розвивати наші відносини, підписати, ратифікувати і виконувати угоду про асоціацію. Для цього проведення наступних парламентських виборів, виправлення наслідків вибіркового правосуддя та подальші кроки в реформуванні судової системи і загальний прогрес у реалізації Порядку денного асоціації є критично важливими", - процитував комісара його представник.

Нагадаємо, раніше комітет з міжнародних відносин Сенату США ухвалив проект резолюції, що закликає негайно звільнити з-під варти екс-прем'єрку Юлію Тимошенко. Документ також містить звернення до Держдепартаменту США й Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з проханням "здійснювати дипломатичне тиск" на Президента Віктора Януковича і заборонити видачу віз тим, хто причетний до ув'язнення Тимошенко та жорстокого поводження з нею.

До документа додається підготовлений партією "Батьківщина" список 54 українських чиновників, проти яких, на думку опозиції, слід застосувати санкції, зокрема, заборону на в'їзд у США й арешт рахунків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram