ГоловнаПолітика

​Кабмін тисне на Конституційну асамблею заради допомоги ЄС

Євросоюз може відновити фінансування програм на 777 млн євро.

​Кабмін тисне на Конституційну асамблею заради допомоги ЄС
Конституционная ассамблея
Фото: www.president.gov.ua

Кабінет Міністрів України ініціював унесення змін до ст. 98 Конституції України про розширення повноважень Рахункової палати, які в підсумку затвердила Конституційна асамблея.

Згідно з документом, Рахункова палата, крім контролю за використанням державних коштів, отримує право контролю за дохідною частиною бюджету.

Дії уряду спричинили бурхливе обговорення учасників КА, оскільки такі рішення не належать до завдань асамблеї, пише видання "Коммерсантъ-Украина".

"Питання не про функції Рахункової палати, а про функції асамблеї. Який стосунок має КА до запропонованого проекту? Він правильний, добрий, але це не наша робота. Я пропоную зняти його з обговорення", - заявив науковий консультант Центру ім. Разумкова Микола Мельник.

Його підтримав один із авторів чинного Основного закону, народний депутат II і IV скликань Віктор Мусіяка. "Ми повинні самі розробляти зміни до Конституції, а нам дають готовий проект", - обурився він.

Однак після двогодинної дискусії Конституційна асамблея ухвалила документ (за затвердження якого виступав президент КА Леонід Кравчук).

Найближчим часом проект закону скерують у Верховну Раду, а його ухвалення очікують до кінця сесії парламенту, пише видання.

Водночас поспіх зі схваленням розширення повноважень РП видання пов'язує з візитом у Брюссель першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського. Як стало відомо ЗМІ, збільшення повноважень РП є однією з вимог Єврокомісії, і в Кабміні сподіваються, що старт конституційного процесу дозволить розблокувати фінансування Євросоюзом низки програм загальною вартістю 777 млн євро.

Раніше комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле в офіційному листі Валерієві Хорошковському повідомив Київ, що ці зміни "повинні допомогти досягти прогресу на переговорах" про розблокування зупиненого фінансування низки українських програм.

Йдеться про макрофінансову допомогу (кредит на 25 років у розмірі 610 млн євро) і низку програм секторальної бюджетної підтримки, в рамках яких кошти до держбюджету перераховують безоплатно. Сьогодні сумарна вартість програм, за якими Україна вже виконала секторальні критерії, але не може отримати кошти ЄС, становить 167 млн євро.

Однак експерти скептично оцінюють ефективність стратегії влади. "Для боротьби з корупцією та підвищення ефективності використання бюджету передусім потрібно не міняти повноваження Рахункової палати, а узгоджувати з вимогами Євросоюзу закон про державні закупівлі", - заявив один з членів КА, голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут.

Нагадаємо, 17 травня Президент Віктор Янукович створив Конституційну асамблею як спеціальний допоміжний орган при Президентові. Представники опозиції відмовилися брати участь у роботі асамблеї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram