ГоловнаПолітика

МЗС України назвало процедуру ухвалення декларації "сумнівною"

Міністерству закордонних справ важко сприйняти серйозно цей документ.

МЗС України назвало процедуру ухвалення декларації "сумнівною"
Фото: korrespondent.net

У МЗС України не вважають за потрібне коментувати резолюцію, ухвалену Сенатом США.

"У МЗС України вважають недоцільним коментувати резолюцію, враховуючи те, як відбувся її розгляд, і декларативний, необов'язковий характер документа", - повідомили агентство "Интерфакс-Украина" в прес-службі МЗС.

У відомстві додали, що в Україні звикли вважати Сенат США зразком парламентаризму, втіленням високих стандартів демократії, верховенства права та дотримання демократичних процедур.

"У зв'язку із цим важко серйозно сприймати документ, ухвалений минулої ночі за процедурою, яку, за всієї дипломатичної стриманості, можна назвати щонайменше сумнівною", - сказали в прес-службі.

"Якими мотивами керувалися автори резолюції щодо Юлії Тимошенко, котрі будь-якою ціною намагалися оминути протести інших сенаторів із приводу резолюції і з цією метою поспіхом вносили в неї редакційні правки, також пропонували Сенату прийняти її "з голосу" як уже нібито новий документ після 3:00 ночі, за кілька хвилин до закриття поточної сесії Конгресу, коли в залі було менш ніж півдесятка діючих членів верхньої палати американського парламенту?" - зазначили в МЗС.

У відомстві вважають, що так окремі члени Сенату свідомо намагалися уникнути будь-яких обговорень резолюції, текст якої викликав логічні запитання і протести щонайменше декількох сенаторів, котрі вимагали повноцінного та зваженого її розгляду - "власне того, чим завжди вирізнялися обидві палати Конгресу".

"Друзі команди Тимошенко зробили все для того, щоб закинути в український інформаційний простір черговий сфальсифікований привід для гучних безпідставних дискусій і дискредитації майбутніх парламентських виборів. Ці зусилля суперечать національним інтересам України і приречені на провал", - наголосили в прес-службі МЗС.

Як повідомляли, Сенат США підтримав резолюцію щодо України. Документ містить вимогу до української влади негайно звільнити Тимошенко й інших політв'язнів. Також резолюція закликає ввести санкції у вигляді заборони на видачу віз усім особам, причетним до ув'язнення Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram