ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Шаповал пообіцяв припинити масову міграцію виборців

Голова ЦВК упевнений, що основні порушення будуть на виборах у мажоритарних округах.

Шаповал пообіцяв припинити масову міграцію виборців

Голова Центральної виборчої комісії України Володимир Шаповал вважає, що необхідно перешкодити маніпулятивному використанню права зміни виборцями місця голосування з одного округу на інший, повідомляє прес-служба ЦВК.

Під час зустрічі з делегацією передвиборної місії тимчасового комітету ПАРЄ зі спостереження за виборами в Україні Шаповал назвав гострою проблемою тенденцію до зміни виборцями місця голосування з одного округу на інший.

"Цей нездоровий феномен масової міграції набув найвиразнішого поширення в кількох виборчих округах. Явище має очевидно маніпулятивний характер. Але ми вже найближчим часом обов'язково знайдемо спосіб мінімізувати таку негативну практику", - запевнив голова ЦВК.

Відповідаючи на запитання учасників зустрічі, Шаповал пояснив практику підрахунку голосів і передачі даних голосування у вигляді протоколів виборчими комісіями різних рівнів.

"Це доволі непростий і певною мірою навіть архаїчний механізм, який через об'єктивні труднощі розтягується в часі. Але я переконаний, що певним чином організований екзит-пол дасть об'єктивну картину в режимі он-лайн і не буде суттєво відрізнятися від даних ЦВК із загальнодержавного округу", - сказав голова ЦВК.

"Інша річ - мажоритарні округи, де екзит-полів практично не заплановано і де виникає найбільше проблем із різними порушеннями виборчого законодавства. Тому, на моє переконання, фокусом уваги повинні бути вибори саме в цих округах", - зазначив Шаповал.

У зв'язку із цим голова ЦВК звернувся до всіх офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій звернути увагу під час роботи передусім на виборчий процес в одномандатних округах.

Нагадаємо, Міжнародна організація зі спостереження за виборами CIS-EMO занепокоєна масовою зміною виборцями місця голосування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram