ГоловнаПолітика

Гордон: переслідування Тимошенко заважає відносинам України та США

США стурбовані планами ГПУ порушити нові справи проти екс-прем'єр-міністра.

Гордон: переслідування Тимошенко заважає відносинам України та США
Фото: analytic-info.net

Уряд США стурбований планами Генеральної прокуратури України порушити нові справи проти екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Про це заявив заступник державного секретаря США Філіп Гордон у своєму виступі в Центрі американо-українських відносин у Вашингтоні (США).

"Ми закликаємо уряд України припинити подальші переслідування Юлії Тимошенко й інших політичних опозиційних лідерів. У той час, як два

представники колишнього уряду Тимошенко були звільнені цього року, ми стурбовані тим, що офіс генерального прокурора далі порушує додаткові справи проти пані Тимошенко та пана Луценка", - заявив Гордон, повідомляє офіційний сайт Тимошенко.

Гордон укотре заявив, що необхідно звільнити Тимошенко й екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка та відновити їхні громадянські та політичні права в повному обсязі.

"Коли я був в Україні на початку цього року, я повторював про нашу стурбованість з приводу політично мотивованого переслідування лідерів опозиції. Такі судові справи підривають демократію і демократичні цінності, призводять до ризику вкорінення самоцензури в ЗМІ і перешкоджають активності громадянського суспільства через страх переслідування. Вони також стають каменем спотикання в наших двосторонніх відносинах, а також у прагненні України стати по-справжньому демократичним суспільством", - зазначив Гордон.

Литва не схвалює заяви екс-прем\'єр-міністра Юлії Тимошенко до західних політиків із закликами не йти назустріч українській владі в питаннях євроінтеграції України. Це не додає блиску її короні.

— Вітаутас Ландсбергіс, екс-спікер Литви, депутат Європарламенту

Також заступник держсекретаря США звернув увагу на той факт, що парламентські вибори в Україні припадають на час підготовки країни до головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) 2013 року.

"Для того, щоб Україна могла подавати приклад і демонструвати свою прихильність до принципів Гельсінкських угод з питань демократії та до належного управління, важливо продемонструвати, що вибори в країні відповідають високим міжнародним стандартам", - заявив він.

"Ми нетерпляче очікуємо спільної роботи з Україною, щоб підтвердити те, що ОБСЄ залишається потужною силою для захисту демократії, прав людини і верховенства права в Європі та Центральній Азії", - зазначив Гордон і закликав Україну "скористатися можливістю жовтневих парламентських виборів і використати їх як трамплін на шляху становлення сучасної, квітучої, демократичної, європейської країни".

Нагадаємо, раніше комітет з міжнародних відносин Сенату США ухвалив проект

 резолюції, що закликає негайно звільнити з-під варти екс-прем'єрку Юлію Тимошенко. Документ також містить звернення до держдепартаменту США й Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з проханням "дипломатично тиснути" на Президента Віктора Януковича і заборонити видачу віз тим, хто причетний до ув'язнення та жорстокого поводження з Тимошенко.

До документа додається підготовлений партією "Батьківщина" список 54 українських чиновників, щодо яких, на думку опозиції, слід застосувати санкції, зокрема,

заборону на в'їзд у США й арешт рахунків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram