ГоловнаПолітика

Держдеп США засудив тиск на ТВі

Заступник Клінтон заявив, що Україна регресує в демократичному розвитку.

Держдеп США засудив тиск на ТВі
Филипп Гордон
Фото: analytic-info.net

США розглядають Україну як стратегічного партнера в Європі, однак шкодують, що в країні спостерігається відступ від демократичного розвитку.

Про це під час відкриття у Вашингтоні конференції "Україна на шляху до державної зрілості" заявив заступник держсекретаря США Гілларі Клінтон Філіп Гордон.

Зокрема, як повідомляє

"Голос Америки", Гордон висловив стурбованість ситуацією з опозиційним каналом ТВi.

"Ми стурбовані повідомленнями про тиск на незалежні медіа з боку влади, податківців і прокуратури

. Зникнення телеканалу ТВi з кабельних мереж у багатьох містах виглядає як спрямоване на те, щоб змусити мовчати одну сторону в процесі передвиборної кампанії. Ми закликаємо уряд України вирішити ці проблеми", - сказав він.

Представник Держдепу також нагадав про стурбованість США тим, що два опозиційні лідери Юлія Тимошенко і Юрій Луценко позбавлені можливості брати участь у виборах.

Гордон попередив, що без чесних і прозорих виборів Україна не може розраховувати на поглиблення відносин із західними партнерами.

"Нездатність забезпечити чесні та прозорі вибори підірве перспективи України на просування в напрямках, важливих для країни. Для Європейського Союзу буде неможливо зробити кроки в напрямку підписання договору про асоціацію та вільну торгівлю, якщо вибори не будуть вільними, а уряд продовжуватиме переслідування, - зазначив він. - США не зможуть розвивати взаємини в питаннях безпеки й економіки, якщо Україна не проведе демократичних виборів. МВФ не зможе надавати Україні фінансову допомогу. Не кажучи вже про те, що українці повинні відчувати, що живуть у державі, де вони можуть мати вільне волевиявлення й обирати власний уряд".

Однак, за словами заступника державного секретаря, зараз США не розглядають варіантів запровадження санкцій проти українських властей. Але, нагадав чиновник, згідно з політикою американського уряду, 

візові обмеження накладають проти осіб, причетних до порушення прав людини. Щодо заморожування рахунків, то уряд Сполучених Штатів застосовує такі санкції обережно.

Нагадаємо, вчора комітет з міжнародних відносин Сенату США ухвалив проект резолюції, що закликає негайно звільнити з-під варти екс-прем'єрку Юлію Тимошенко. Документ також містить звернення до Держдепартаменту США й Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з проханням "дипломатично натиснути" на Президента Віктора Януковича і заборонити видачу віз тим, хто причетний до ув'язнення і жорстокого поводження з Тимошенко.

До документа додається підготовлений партією "Батьківщина" список 54 українських чиновників, проти яких, на думку опозиції, слід застосувати санкції, зокрема,

заборонити їм в'їзд у США й арештувати їхні рахунки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram