ГоловнаПолітика

Янукович урізав повноваження прокурорів

Закон повинен мати позитивні наслідки для економіки.

Янукович урізав повноваження прокурорів
Фото: Макс Левин

Президент Віктор Янукович підписав закон, яким позбавлено прокурорів низки повноважень із нагляду за дотриманням законів в економічній сфері.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Радник Президента - керівника Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Андрій Портнов пояснив суть нововведень.

За його словами, закон позбавляє прокуратуру права вносити приписи і протести, ухвалення яких вимагало від фізичних та юридичних осіб безумовного і невідкладного виконання вимог прокурора.

Зупинка підприємницької діяльності з ініціативи прокурора тепер може бути здійснена тільки за рішенням суду, що дозволить впровадити змагальний судовий порядок у відносинах між прокурором і суб'єктом підприємницької діяльності.

Портнов очікує, що такий підхід матиме позитивні економічні наслідки.

Норми підписаного закону також вимагають, щоб повноваження прокурора з виявлення порушень закону здійснювалися винятково після прийняття мотивованої постанови, з чітким зазначенням підстав для їх здійснення.

Законом передбачено обов'язок надання такої постанови особі, щодо якої здійснюють перевірку, за нею також закріплено право на оскарження цієї постанови в суді. Все це має сприяти посиленню судового контролю за діяльністю органів.

  "

Разом із тим Президент вважає, що цей крок є важливим, але недостатнім для завершення реформи прокуратури", - зазначив Портнов, додавши, що процес приведення повноважень прокуратури до європейських стандартів продовжиться.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила цей закон 18 вересня. Генпрокурор Віктор Пшонка підтримав передбачені документом обмеження повноважень прокуратури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram