ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

Карпачова: закон про наклеп суперечить Конституції

Екс-омбудсман вважає, що захист честі і гідності вже відрегульовано ЦК України.

Карпачова: закон про наклеп суперечить Конституції

Законопроект про наклеп має бути відхилено парламентом, як такий, що суперечить не лише міжнародним зобов'язанням України, а й рішеннями Європейського суду.

Про це повідомила перший Омбудсман України Ніна Карпачова в ексклюзивному коментарі LB.ua.

Також вона нагадала, що тиск на журналістів наприкінці 90-х - початку 2000-х років послужив причиною резолюції ПАРЄ щодо ситуації зі свободою слова в Україні, а також сприяв тому, що "Верховна Рада декриміналізувала низку законодавчих норм, що стосуються наклепу й образи, які часто використовувалися як привід для переслідування журналістів".

Ухваленням цього закону ми повертаємося до печерних часів, які ми, начебто, вже пройшли. Якщо ми прагнемо до Європи, то такий закон не варто навіть показувати Європі

— Віктор Мусіяка, глава партії "Вперед, Україна!"

Ніна Карпачова також підкреслила, що ухвалені в першому читанні норми законопроекту суперечать не тільки Конституції України, а й статті 10 Європейської конвенції з прав людини; в разі ухвалення законопроекту може виникнути загроза не тільки для журналістів, а й для кожної людини в суспільстві.

Підсумовуючи, екс-омбудсман додала, що захист честі і гідності вже відрегульовано Цивільним кодексом України.

"Так, згідно зі статтею 275 ЦК фізична особа має право на захист свого особистого немайнового права (до якого, до речі, належать честь, гідність, ділова репутація) від протиправних посягань інших осіб. Стаття 23 ЦК пункт 4 частина 2 чітко визначає, що особа має право на відшкодування моральної шкоди - за приниження честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи (ст. 297 ЦК закріплює право на повагу честі та гідності, в 299 - до ділової репутації). Захист особистих немайнових прав здійснюється способом, встановленим главою 3 ЦК", - повідомила Карпачова.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроект, що посилює відповідальність за розповсюдження неправдивої інформації.

Законопроект викликав широкий резонанс як в українському суспільстві, так і за кордоном.

Так, міжнародна організація "Репортери без кордонів" закликає Верховну Раду відхилити законопроект про наклеп як "репресивний, каральний і контрпродуктивний". Також омбудсмен Валерія Лутковська вважає, що норми законопроекту про наклеп суперечать Конституції України і міжнародним актам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram