ГоловнаПолітика

Експерт вважає, що через резолюцію відносини України і США можуть погіршитися

На думку Чалого, документ є найрадикальнішим щодо України за останній час.

Експерт вважає, що через резолюцію відносини України і США можуть погіршитися
Фото: Дмитрий Алексеенко

Резолюція США щодо звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко може негативно вплинути на відносини між Україною та США.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua заявив заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий.

"Це найрадикальніший проект резолюції щодо України із тих, які останнім часом були ухвалені. Попередній проект резолюції був теж радикальним, але менш реалістичним. Уже сьогодні резолюція - це серйозний сигнал про можливі негативні наслідки в майбутньому", - зазначив експерт.

За його словами, в української влади наразі залишається можливість виправити ситуацію до виборів.

Якщо проект резолюції ухвалять у такому вигляді, як пропонують автори - Україні, на жаль, не уникнути міжнародної ізоляції.

— Віктор Балога, міністр надзвичайних ситуацій

"Наразі немає чітких санкцій проти конкретних представників влади. Це є вікном для виправлення ситуації до виборів. Але вже можливе застосування санкцій проти тих, хто займався справою Тимошенко. Рішення ЄСПЛ, якщо вони наполягатимуть, теж може бути містком для застосування санкцій. Цей процес не завершений", - вважає Чалий.

Окрім того, він вважає, що сформована ситуація негативно позначиться на іміджі України під час головування в ОБСЄ.

"З одного боку - це негативно позначиться на іміджевій стороні питання. Україна під час головування в ОБСЄ 2013 року наражатиметься на іміджеві проблеми. Це питання було порушено в політичній площині і вирішуватися теж повинно в політичній", - наголосив Чалий.

Також він звернув увагу на те, що в резолюції є стаття про погіршення взаємин між Україною та США.

"Мало хто звертає увагу і коментує фразу, яка є в резолюції: що сформована ситуація може створити проблеми у взаєминах України і США. На мою думку, це набагато важливіше, ніж деякі інші моменти. Наприклад, це може створити труднощі в енергетичній сфері", - звернув увагу експерт.

Нагадаємо, сьогодні американський сенатор Джеймс Інгоф написав на своєму сайті про те, що Комітет із закордонних справ Сенату США в четвер ухвалив проект резолюції із закликом звільнити з ув'язнення колишню прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко. Сенат закликає Держдеп США заборонити видачу віз тим, "хто відповідальний за ув'язнення Юлії Тимошенко і погане поводження з нею".

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що рішення Комітету із закордонних справ Сенату США про необхідність закликати Держдепартамент США обмежити видачу віз для українських чиновників, причетних до позбавлення волі колишньої прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, наразі не відображає позицію всього Сенату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram