ГоловнаПолітика

​Комітет Сенату США ухвалив резолюцію, в якій закликав звільнити Тимошенко

Також вимагає заборонити видачу віз особам, причетним до її ув'язнення.

​Комітет Сенату США ухвалив резолюцію, в якій закликав звільнити Тимошенко
Фото: en.wikipedia

Сенат США у четвер ухвалив проект резолюції із закликом звільнити з ув'язнення колишню прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко.

"Сенат США засуджує дії Адміністрації Президента Віктора Януковича, спрямовані на політично мотивоване ув'язнення колишньої прем'єр-міністра Юлії Тимошенко", - сказано в тексті резолюції, який оприлюднено на персональному сайті Інгофа, повідомляє Интерфакс.

Проект резолюції від сенатора Джеймса Інгофа у співавторстві з представником більшості в Сенаті США сенатором Діком Дурбіном ухвалено одностайно.

Згідно з резолюцією, Сенат США закликає Адміністрацію Януковича негайно звільнити Тимошенко й інших політичних в'язнів, а також просить Державний департамент США й Організацію з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) "згуртовано багатосторонньо дипломатично тиснути на Президента Віктора Януковича, щоб звільнити Юлію Тимошенко".

Також Сенат закликає Держдеп США заборонити видачу віз тим, "хто відповідальний за ув'язнення Юлії Тимошенко та погане поводження з нею".

Якщо Україна не буде дотримуватися міжнародних стандартів під час проведення виборів, Конгрес прийме такі самі санкції проти нашої країни, як проти Білорусі.

— заява Комісії США з безпеки та співробітництва в Європі

"Ця резолюція рішуче й очевидно звернена до уряду України: вибірковому судовому переслідуванню політичних опонентів немає місця в демократичному суспільстві. Екс-прем'єр Юлія Тимошенко повинна бути негайно звільнена", - сказав Дурбін.

"Резолюція є доповненням до міжнародного аналізу та протестів із приводу нинішніх порушень в Україні, підтверджуючи при цьому міцну підтримку Сенатом Юлії Тимошенко та політичних в'язнів у всьому світі", - наголошено в документі.

Нагадаємо, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією 2009 року. Вона відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

Раніше США неодноразово закликали владу України звільнити Тимошенко, незважаючи на вирок суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram