ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

ПР готова "дати задню" в законі про наклеп

"Регіонали" вже встигли проаналізувати закони країн ЄС, де є норми про боротьбу з наклепом.

ПР готова "дати задню" в законі про наклеп

У Партії регіонів не відкидають можливості внести поправки до законопроекту про наклеп.

Таку думку висловив в ефірі "5 каналу" народний депутат від фракції ПР Олександр Єфремов.

"Ми живемо в суспільстві, де люди, не замислюючись, говорять із високих трибун, звинувачуючи інших подекуди в абсолютно диких речах, які не відповідають дійсності", - сказав він.

Єфремов уточнив, що ПР проаналізувала іноземне законодавство. За його словами, в 90% європейських країн є норма про боротьбу з наклепом. "Напевно, там люди не дурні, якщо вони залишили цю норму", - додав він.

"Ми повинні дійти до того факту, коли і ЗМІ, і просто люди, якщо вони щось заявили, то громадськість повинна знати, що це правда. А якщо неправда - ти можеш оскаржити в суді, і ти можеш відстояти свою честь і гідність ", - заявив політик.

Юлія Тимошенко і Юрій Луценко в тюрмі, тиск на TVі й тепер посилення закону. Громадськості буде складно повірити, що це роблять в інтересах країни, а не в інтересах правлячої влади. Що стосується європейських інститутів, то це - чіткий меседж, що українська влада має намір посилити свій контроль над ЗМІ.

— Павел Коваль, депутат Європейського парламенту, голова делегації зі зв'язків із Україною

При цьому він додав, що фракція Партії регіонів може розглянути пропозиції щодо зміни деяких норм законодавства.

Нагадаємо, 18 вересня український парламент схвалив у першому читанні проект закону, який передбачає криміналізацію наклепу. Новий проект передбачає, що наклеп може каратися ув'язненням на термін до 3 років.

Законопроект було внесено до парламенту депутатом від фракції Партії регіонів Віталієм Журавським. Після цього міжнародна організація "Репортери без кордонів" закликала депутатів відхилити його, а генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд висловив стурбованість його можливим прийняттям.

Своєю чергою, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що вважає цей законопроект неконституційним і таким, що суперечить міжнародним зобов'язанням України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram