ГоловнаПолітика

Євродепутат: імідж України постраждав напередодні парламентських виборів

Коваль заявляє, що криміналізація наклепу загрожує свободі слова в Україні.

Євродепутат: імідж України постраждав напередодні парламентських виборів
Фото: Макс Левин

Депутат Європейського парламенту, голова делегації зі зв'язків з Україною Павел Коваль (група Європейських консерваторів і реформістів, Польща) вважає, що криміналізація наклепу загрожує свободі слова в Україні.

Про це він заявив у коментарі власному кореспонденту УНІАН у Брюсселі.

"До останнього часу Україна мала найвищий рівень свободи ЗМІ серед країн СНД. Загроза ув'язнення за наклеп може серйозно загрожувати цій позиції", - сказав євродепутат.

"Поновлення дуже суворого закону може загрожувати свободі слова. Журналісти боятимуться критикувати політиків, бізнесменів, чиновників. Це має особливе значення в контексті останнього тиску на телеканал ТВi", - сказав Коваль.

Ухвалення в цілому законопроекту про наклеп дозволить пересадити третину журналістів і частину опозиції.

— Микола Томенко, віце-спікер парламенту, один із лідерів "Батьківщини"

Депутат наголосив, що вкотре імідж України постраждав напередодні парламентських виборів.

"Юлія Тимошенко і Юрій Луценко у в'язниці, тиск на ТВі і тепер посилення закону. Громадській думці буде складно повірити, що це роблять в інтересах країни, а не в інтересах правлячої влади. Щодо європейських інститутів, то це - чіткий месидж, що українська влада має намір підсилити свій контроль над ЗМІ", - заявив голова делегації Європарламенту зі зв'язків з Україною.

Нагадаємо, 18 вересня

український парламент схвалив у першому читанні проект закону, який передбачає криміналізацію наклепу. Новий проект передбачає, що наклеп може каратися ув'язненням на термін до 3 років. Законопроект

вніс до парламенту депутат від фракції Партії регіонів Віталій Журавський.

Після цього міжнародна організація "Репортери без кордонів" закликала депутатів відхилити законопроект Журавського, а генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд висловив стурбованість його можливим прийняттям.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що вважає цей законопроект неконституційним і таким, що суперечить міжнародним зобов'язанням України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram