ГоловнаПолітика

Коморовський: Україні час позбутися радянського минулого

Президент Польщі повідомив про будівництво в Биківні польського кладовища жертв Катинської трагедії.

Коморовський: Україні час позбутися радянського минулого
Фото: EPA/UPG

Президент Польщі Броніслав Коморовський закликав українців подолати сентименти і незнання того, чим був комунізм у СРСР.

Про це він заявив у понеділок під час відкриття перед президентським палацом у Варшаві виставки, присвяченої польській частині цвинтаря жертв сталінського режиму, яка незабаром з'явиться на території Національно-культурного заповідника "Биківнянські могили", повідомляє "Укрінформ".

"Треба пам'ятати про скоєні злочини, зокрема і для того, щоб послідовно заохочувати наших сусідів на сході, маю на увазі особливо українців, до інтеграції із західним світом на основі правди і на основі подолання іноді сентиментів, а іноді і незнання про те, чим був комунізм у СРСР", - зазначив Броніслав Коморовський.

Президент РП поінформував, що в Биківні під Києвом буде створено четвертий польський цвинтар жертв Катинської трагедії (вже існують у Катині та селі Мідне в Росії, а також у Харкові, - ред.).

"Одночасно це буде цвинтар для вшанування в цьому місці інших жертв тоталітарної, комуністичної системи", - зазначив Броніслав Коморовський. Він зазначив, що в Биківні поховано близько 100 тис. жертв - громадян колишнього СРСР, а також 3,5 тис. польських громадян.

Експозиція під назвою "Польський військовий цвинтар у Києві-Биківні" складається з 22 стендів, на яких представлено результати ексгумації археологами польських жертв НКВС 1940 року.

Як інформує сайт глави Української держави, президенти України та Польщі Віктор Янукович і Броніслав Коморовський візьмуть участь у церемонії відкриття Меморіалу пам'яті жертв політичних репресій на території Національно-культурного заповідника "Биківнянські могили" під час державного візиту Броніслава Коморовського в Україну 20-21 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram