ГоловнаПолітика

Екс-соратника Данилишина переслідують за підтримку Тимошенко

Матір Василя Даниліва розповіла про жахливі умови утримання бізнесмена.

Екс-соратника Данилишина переслідують за підтримку Тимошенко
Фото: svitlomriy.com

Соратника екс-міністра економіки Богдана Данилишина Василя Даниліва, якого підозрюють в організації змаху на екс-віце-президента банку "Родовід" Сергія Дядечка, переслідують за підтримку Юлії Тимошенко під час президентських виборів 2010 року.

Таку думку в інтерв'ю "Радіо "Свобода" висловила матір затриманого Олена Данилів.

"Я спочатку думала, що це через те, що я вийшла на Майдан на підтримку української мови. А потім я зрозуміла, що  це йому "віддяка" за те, що він у другому турі президентських виборів у Західній Україні проводив роботу на підтримку Юлії Тимошенко. Я особисто возила в Донецьку область 200 осіб, які були членами дільничних комісій у всій Донецькій області. Особисто я була в Донецьку. Ми були в Артемівську, Донецьку і Червоному Лимані", - повідомила вона.

Окрім того, Олена Данилів зазначила, що напередодні арешту сина їй погрожували невідомі.

"Я брала участь у голодуванні разом зі студентами проти того безглуздого мовного закону. І після того, як мене записали журналісти і показав "5 канал", почали погрожувати. Мені зателефонували і сказали: "Якщо ти хочеш жити - заткнись, і якщо хочуть жити твої діти!". Я приїхала 20 липня в Київ, а сина вже затримали", - заявила жінка.

Матір Даниліва розповіла про умови утримання в СІЗО Кривого Рогу.

"Він написав, як його везли за 30-градусної спеки в Кривий Ріг у будці, яку було оббито всередині залізом. Не дали ні води, ні в туалет сходити. Він написав про утримання в СІЗО - тварин краще годують, аніж людей там. А там багато хворих на ВІЛ, туберкульоз, наркозалежних. Із тими людьми утримують і його", - зазначила вона.

Умови утримання не покращилися, за словами Олени Данилів, і після її звернення до Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської.

"Я зверталася до Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської. Я вдячна їй, що вона мене особисто прийняла, вислухала і відправила свого співробітника в Кривий Ріг, щоб подивитися, в яких умовах утримують мого сина. Там був страшний переполох - все мили, - розповіла жінка . - Його перевели в помиту камеру. І відразу, тільки-но поїхав представник забрали назад у ту камеру, де 8 чоловік на 6 ліжок, де дві людини по черзі сплять, а для того, щоб подихати повітрям, лягають під двері, бо з дверей трошки дує повітря. Один з ув'язнених в камері втратив свідомість, то викликали лікаря. Але ніхто навіть не зайшов і не подивився".

Нагадаємо, Василя Даниліва затримано за підозрою в організації замаху на життя екс-віце-президента банку "Родовід" Сергяя Дядечка, машину якого 19 березня обстріляли невідомі.

Матір Даниліва спростовує вчинення її сином будь-яких злочинів, називаючи його арешт "політичним переслідуванням".

Як відомо, Василь Данилів є соратником екс-міністра економіки Богдана Данилишина. Вважають, що за його допомоги останній отримав політичний притулок у Чехії.

Крім того, в засобах масової інформації говорять про те, що саме Данилів допоміг чоловікові екс-прем'єра Юлії Тимошенко Олександру виїхати з країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram