ГоловнаПолітика

Солана: у Митному союзі більше політики, ніж економіки

А двері Європи для Києва досі відкриті.

Солана: у Митному союзі більше політики, ніж економіки
Фото: kubura.com.mk

Україна повинна сама для себе вирішити, чи готова вона рухатися в напрямку Євросоюзу і розділяти цінності, які лежать в його основі.

Про це заявив колишній верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Хав'єр Солана.

За його словами, Україна повинна оцінити свої цінності і подивитися, чи є всередині країни соціальний консенсус з приводу руху в Європу, є стратегія, яка всіх об'єднує. "Ми наразі цього не спостерігаємо", - сказав він.

Солана також висловив сумнів у тому, що Митний союз - "гарний інтеграційний вибір для України" і що він є чисто економічним альянсом. За його словами, в Митному союзі "економіка не так важлива, як політика".

Абсолютно марно просто декларувати європейський курс без яких-небудь конкретних дій на шляху до нього. Якщо так буде далі, то незабаром Євросоюз уже нічого не зможе зробити, НАТО Україна не буде потрібна, зате Росія буде маніпулювати і тиснути на Україну.

— голова Російської та Євразійської програми Британського Королівського інституту Chatham House Джеймс Шерр

Крім того, Україні, у разі вступу до цього об'єднання, доведеться вести переговори з ЄС двічі - "спочатку від себе особисто, а потім як від частини Митного союзу", сказав Солана.

Європейський політик закликав Україну замислитися над своїми цінностями та пріоритетами. "Вам потрібно подивитися на свої цінності і вирішити. Митний союз - це митниця, яка дає добро. Євросоюз - змінює життя, змінює все в країні. Європейські двері ще відкриті для вас", - зазначив Хав'єр Солана.

Нагадаємо, що раніше в ЄС заявили, що подальша інтеграція залежить від системи правосуддя, чесності та прозорості парламентських виборів у жовтні цього року, а також від звільнення політв'язнів Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Також додамо, що підписання Угоди про Асоціацію з ЄС тимчасово призупинено через проблеми з правосуддям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram