ГоловнаПолітика

Росія вмовляє Україну вступити до Митного союзу

У російському уряді знову говорять про переваги об'єднання.

Росія вмовляє Україну вступити до Митного союзу
Фото: profi-forex.org

Вартість російського газу для України, яку українська сторона називає завищеною, може бути знижена у разі вступу Києва в Митний союз.

Про це заявив віце-прем'єр уряду Росії Аркадій Дворкович.

"Члени Митного союзу отримують усілякі переваги в рамках співробітництва в МС. Якщо Україна хоче особливих відносин з Росією, то їй, можливо, варто вступити до Митного союзу. Якщо "Газпром" буде знижувати ціну на газ і втрачати прибуток - а втрати будуть мільярдні, то нам потрібно шукати переваги - відновити співпрацю в автомобілебудуванні, літакобудуванні, металургії та інших галузях", - сказав Дворкович.

Він також повідомив, що ціна на газ для України за діючим контрактом формувалася "Газпромом", і уряд Росії не брав участь у цьому процесі. "Ми віримо в ринок, ми не втручаємося в переговори "Газпрому" з його партнерами. Іноді нас просять, в тому числі і українські партнери, але ми не втручаємося", - сказав він.

Якщо ми бачимо Україну як незалежну державу, то повинні сказати з приводу вступу до Митного союзу: Не мож-ли-во!

— один з лідерів партії "Собор" Володимир Огризко

Нагадаємо, що згідно з підписаними газовими контрактами 2009 року Україна взяла на себе зобов'язання закуповувати прописані в договорі обсяги палива. У разі невиконання зобов'язань українською стороною, Росія має право накласти на "Нафтогаз" штрафні санкції. Також зазначимо, що "газові переговори" між державами тривають з 2010 року, але так ні до чого і не привели - ціна на газ з кожним періодом тільки зростає. Зокрема, 7 вересня "Нафтогаз" перерахував російському монополісту близько $890 млн за ціною - близько $426/тисячу кубометрів. Також з жовтня, за даними джерел, вартість російського газу підвищиться до $430.

Крім того, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна дуже обережно ставиться до відносин з Митним союзом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram