ГоловнаПолітика

Мовне питання потрібно вирішити на референдумі і забути про нього, - Царьков

На думку політика, російська та українська є мовами міжнаціонального спілкування у нашій державі.

Мовне питання потрібно вирішити на референдумі і забути про нього, - Царьков
Фото: Макс Левин

"Дітям дійсно не важливо, якою мовою їм спілкуватися, головне, щоб вони були соціально захищені, а батьки отримували гідну зарплату. Це питання має вирішитися конституційно, і тоді ні політики, ні журналісти не будуть на цьому спекулювати", - таку думку Інституту Горшеніна висловив народний депутат України Євген Царьков, коментуючи результати дослідження "Ми - українці!", проведеного Інститутом в МДЦ "Артек" серед школярів усіх регіонів.

"Коли я навчався в школі, неможливо було навіть уявити, щоб нам ставили такі питання, тому що вони були неактуальними - кореспонденти, журналісти і політики не втручалися в життя дитини, тому що дитині потрібно було лише забезпечити нормальну освіту, харчування і відпочинок. І дії наших політиків, які розбивають Україну на два береги Дніпра - на лівобережну і правобережну, на україномовну та російськомовну - якраз і породили штучно ось цей конфлікт. Такі діти ніколи патріотами своєї країни не будуть, тому що, в тому числі і журналісти, забивають цей клин з дитячого віку", - зазначив народний депутат.

Люди відчувають соціально-економічні проблеми, але не мовну

— Андрій Парубій, народний депутат України

Євген Царьков впевнений, що "наша держава, яка завжди була російською і українською, цілком може прийняти реалії нашого багатонаціонального суспільства".

"І я не втомлююся в приклад приводити ту саму Одеську область, де присутнє не тільки україно- та російськомовне населення, але і болгари, і румуни, і гагаузи, і молдовани, і багато хто використовує російську мову для міжнаціонального спілкування. А у нас кожен день починається з того, що з екранів телевізора, через газети, журнали, парламентську трибуну цю проблему загострюють, і, дійсно, це перегинання.Обидві мови є мовами міжнаціонального спілкування у нашій державі, тому це питання однозначно потрібно вирішувати на референдумі, а потім забути про цю проблему, як було до цього. А якщо так і продовжувати це питання політизувати, то рано чи пізно воно порушуватиметься - перед кожними виборами напевно, - а діти в цей час будуть зростати, а мова і далі буде використовуватися як питання для розбрату. А в реальності це ні для кого не є яблуком розбрату, але страждають від цього всі", - зазначив політик.

Нагадаємо, згідно з дослідженням Інституту Горшеніна, в колі сім'ї 37,2% школярів розмовляють переважно російською мовою, тимчасом як 34,4% - українською. При цьому більше від чверті дітей (27,8%) розмовляють як українською, так і російською мовами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram