ГоловнаПолітика

У Львові пройшла акція вчителів-захисників української мови

Міський голова Андрій Садовий задоволений, що погляди українців знову звернені до найбільшого україномовного міста у світі.

У Львові пройшла акція вчителів-захисників української мови

Сьогодні у Львові на площі біля пам'ятника Тарасу Шевченку відбулося просвітницьке віче на захист української мови.

На акцію зібралося близько 3 тисяч педагогів і студентів.

Вони тримали державні прапори, а також плакати з написами: "Втратимо мову - втратимо державу!", "Кожне слово, сказане не по-українськи - це цвях у могилу української мови", "Нації вмирають НЕ від інфаркту - спочатку їм відбирає мову".

Учасники заходу виступили проти закону про мови.

На віче із закликами захистити українську мову виступили вчителі, викладачі, громадські активісти, а також міський голова Львова Андрій Садовий.

У Венеціанської комісії виникло чимало критичних коментарів до його тексту. В комісії залишилися незадоволені мовним законом. До слова, ваш Президент Віктор Янукович також вважає за необхідне створити робочу групу для його вивчення. В законі багато проблем, особливо пов\'язаних із тим, що він захищає передусім права однієї мови, російської, не пропонуючи такого ж захисту іншим мовам національних меншин.

— Генеральний секретар Ради Європи Турб'єрн Ягланд

"Є багато різних емоцій, які не завжди можеш висловити. Це в дійсності нетипова річ, коли ми у Львові, в місті, яке є найбільшим україномовним містом у світі, повинні знову і знову брати на себе відповідальність за всю Україну. Коли ми святкували 100 років Пласту, приїхало дуже багато делегацій, усі вони дивляться на Львів, як на основну надію. Вся Україна дивиться: а як у Львові. І коли прозвучала ініціатива з просвітницького середовища, що потрібно разом усім зібратися і відстоювати свою тверду позицію, я дуже зрадів", - заявив Садовий.

Організатори відзначили, що метою заходу є "забезпечення дотримання вищими органами влади Конституції України та збереження української мови як єдиної державної, зупинка прийняття антиукраїнських законів, привернення уваги суспільства до проблем мовної політики в Україні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram