ГоловнаПолітика

Україна напрошується в спостерігачі за Митним союзом

Азаров хоче, щоб наша країна була представлена в Євразійській економічній комісії.

Україна напрошується в спостерігачі за Митним союзом

Україна хотіла б працювати в складі Євразійської економічної комісії (постійно діючого регулюючого органу Митного союзу та Єдиного економічного простору) як спостерігач.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров у понеділок під час зустрічі з головою колегії ЄЕК Віктором Христенком.

"Ми хотіли би вам запропонувати розглянути питання представництва України при Євразійській економічній комісії, а також наше бажання брати участь у її роботі на правах спостерігача", - сказав Азаров.

За словами прем'єра, участь України як спостерігача допоможе розвитку двосторонньої торгівлі.

"Ця (участь) дозволила б нам оперативно реагувати на ті чи інші чутливі позиції нашої торгово-економічної співпраці", - сказав Азаров.

Своєю чергою Христенко пообіцяв, що ЄЕК розгляне пропозицію України.

Крім того, в рамках зустрічі Азарова та Христенка було підписано меморандум про торгову співпрацю з Євразійською економічною комісією, а також меморандум про співпрацю в сфері космічного регулювання між ЄЕК та урядом України.

Договір про Євразійську економічну комісію підписано в Москві 18 листопада 2011 року. ЄЕК стане єдиним постійно діючим регулюючим органом Митного союзу та Єдиного економічного простору, в чиї завдання буде входити забезпечення умов функціонування і розвитку ТЗ і ЄЕП, а також вироблення пропозицій у сфері економічної інтеграції в рамках цих об'єднань.

Із 1 січня 2012 року на теренах Росії, Білорусі та Казахстану запрацювала нова інтеграційна структура - Єдиний економічний простір (ЄЕП). Передбачають, що всередині ЄЕП буде забезпечено вільне переміщення товарів, послуг і капіталів через державні кордони країн-учасників. Поряд зі створеним раніше Росією, Білоруссю і Казахстаном Митним союзом ЄЕП має стати важливою віхою на шляху до створення іншого більшого інтеграційного об'єднання - Євразійського економічного союзу (ЄЕС), ідею якого ще 1994 року запропонував казахстанський президент Нурсултан Назарбаєв.

Москва пропонує Києву вступити в Митний союз, обіцяючи натомість енергоносії за пільговими цінами. У відповідь українське керівництво заявляє, що для участі України в інтеграційних процесах на пострадянському просторі потрібно міняти конституцію і пропонує співпрацю з Митним союзом у форматі "3 +1" (Росія, Білорусь і Казахстан плюс Україна).

Росія, Казахстан і Білорусь мають намір сформувати Євразійський економічний союз до 1 січня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram