ГоловнаПолітика

Політтехнологи обійдуться кандидатам на виборах у 250 млн грн

Експерти називають ПР найщедрішою в оплаті політконсультантів.

Політтехнологи обійдуться кандидатам на виборах у 250 млн грн
Фото: Макс Левин

Загальні витрати кандидатів на виборах Верховної Ради становитимуть 2,5 млрд дол., десяту частину з яких заплатять політичним консультантам.

Про це пише журнал "Кореспондент".

За оцінками опитаних виданням експертів, найбільше на політтехнологів витратить Партія регіонів. Практично на одному рівні з нею і "Україна - Вперед!" Наталії Королевської.

Видання зазначає, що обидві політсили співпрацюють із найдорожчими професіоналами, переважно росіянами.

За даними джерел видання, ПР у питаннях внутрішньої політики консультують росіянин Ігор Шувалов і директор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень Національної академії наук України Юрій Левенець. При цьому зовнішньополітичним супроводом діяльності "регіоналів" із 2004 року займається Пол Манафорт, який консультував свого часу президентів США Джорджа Буша та Рональда Рейгана.

За даними газети The Wall Street Journal, консалтингова компанія Davis, Manafort and Freedman, співвласником якої є П. Манафорт, 2008-го щомісяця отримувала від ПР 35 тис. доларів.

"Україна - Вперед!", як стверджують експерти, співпрацює з росіянами Миколою Гастелло та Миколою Дороніним, які раніше, на президентських виборах, працювали над іміджем кандидата Сергія Тігіпка, який посів у підсумку третє місце.

За даними джерел журналу, Королевська особисто захотіла найняти цих людей, щоби повторити стратегію Тігіпка, засновану на ідеї нових облич у політиці. Водночас Об'єднана опозиція працює з вітчизняними кадрами, насамперед з Олегом Медведєвим, давнім соратником і консультантом лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко. При цьому сам Медведєв зазначив, що роль політтехнологів в опозиції зводиться лише до експертного консультування. У підсумку експерти запевняють, що витрати опозиції на політичний консалтинг невисокі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram