ГоловнаПолітика

На Одещині легітимність виборів опинилася під загрозою, - КВУ

В організації кажуть, що партії ведуть основну передвиборну діяльність за рахунок мажоритарників.

На Одещині легітимність виборів опинилася під загрозою, - КВУ
Фото: www.spilnasprava.com

Одеська облорганізація Комітету виборців України стурбована грубими порушеннями під час передвиборної кампанії.

Таку заяву оприлюднив голова обласного КВУ Анатолій Бойко на прес-конференції "Перший місяць виборчої кампанії: результати моніторингу КВУ".

За його словами, "агітаційну діяльність у серпні Партія регіонів, ВО "Батьківщина" та КПУ ведуть, у першу чергу, зусиллями кандидатів-мажоритарників та їхніх прихильників. Передвиборна активність партії "Україна - Вперед!" навіть знизилася, порівняно з травнем-липнем, а ВО "Свобода" поки взагалі не розгорнула активної кампанії".

Бойко зазначив, що "особливістю ведення передвиборної агітації Партії регіонів в Одеській області є, зокрема, використання факторів так званих "народного бюджету" і "народного медогляду". Крім того, ПР активно веде кампанію за допомогою бігбордів, вуличних наметів, мітингів на підтримку затвердженого "мовного" закону. Агітатори від ПР приходять також у домівки виборців, щоб заповнювати спеціальні форми-тести і дізнаватися електоральні переваги.

Однак "із питань форми стає зрозуміло, що виборців не лише агітують за ПР, але також вимагають від них індивідуальні дані та роблять відмітки про агресивність або пасивність виборця", зауважив лідер КВУ.

Аналізуючи діяльність політичних сил, кандидатів у депутати та органів влади з формування окружних виборчих комісій, Бойко констатував: "Украй тривожними тенденціями виборчої кампанії в Одеській області є зростання кількості фактів перешкоджання здійсненню агітації, використання "чорного піару", непрямого підкупу виборців, залучення державних службовців в агітаційну діяльність, а також використання для її ведення бюджетних коштів".

"Ми побоюємося, що збереження таких негативних тенденцій надалі може поставити під загрозу легітимність виборчого процесу в Одеській області", - підсумував лідер обласного КВУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram