ГоловнаПолітика

Вадим Омельченко: "Якщо Європа сама не буде розширюватися, знайдеться той, хто буде розширюватися за рахунок Європи"

Президент Інституту Горшеніна шкодує, що євроінтеграція поки не стала для українців національною ідеєю

Вадим Омельченко: "Якщо Європа сама не буде розширюватися, знайдеться той, хто буде розширюватися за рахунок Європи"

Якщо Європа сама не буде розширюватися, знайдеться той, хто буде розширюватися за рахунок Європи.

Таку думку президент Інституту Горшеніна Вадим Омельченко озвучив сьогодні під час XXII Всесвітнього економічного форуму в польській Криниці, виступаючи з доповіддю в рамках панелі "Чи продовжиться розширення ЄС?".

"Досвід приєднання до ЄС нових країн-членів, демонструє: цей процес успішно відбувався, перш за все, там, де євроінтеграція ставала національною ідеєю. Як прикладу можна навести Польщу та країни Балтії. В Україні ж цього поки не сталося, хоча соціологія і вказує на стійку тенденцію росту чисельності громадян, які вважають євроінтеграцію одним із головних пріоритетів зовнішньої політики", - зазначив Вадим Омельченко.

За словами президента ІГ, за останні кілька десятиліть ЄС зумів стати новим потужним суб'єктом світової політики - "ще в середині ХХ століття говорити про це не доводилося, але на сьогодні Євросоюз є одним із ключових гравців на світовій арені".

"Природа цього суб'єкта така, що постійне розширення необхідне для нього самого - його розвитку, політичного й економічного зміцнення, безпеки. Тож питання  "розширюватися ЄС чи ні", не стоїть, уся справа лише в темпах і термінах", - акцентував Омельченко.

Відповідаючи на запитання модератора панелі, замдиректора Польського національного телебачення Анджея Годлевського про те, як переконати "стару Європу" в необхідності розширення меж ЄС, президент Інституту Горшеніна наголосив: "Якщо Європа сама не буде розширюватися, знайдеться той, хто буде розширюватися за рахунок Європи. Таким чином, розширення - питання безпеки й економічного розвитку країн Старого світу".

Віце-президент парламенту Сербії Гордана Комік, яка також брала участь у засіданні панелі, підтримала цю позицію, зазначивши, що в Сербії прихильниками євроінтеграції є майже всі представники політеліти і при цьому лише чверть активного дорослого населення країни.

"Євросоюз є також певним цивілізаційною пропозицією. Говорячи про країни Східного партнерства, необхідно враховувати, скільки років чимало з них прожили за комуністичного режиму. Прожили при однопартійній системі, офіційно затвердженій доктрині атеїзму, в умовах відсутності політичної конкуренції, інституту приватної власності і т.д . Такі, на жаль, були реалії декількох поколінь. Тож "масовий попит" на євроінтеграцію в багатьох посткомуністичних країнах - питання зміни поколінь", - прокоментував Омельченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram