ГоловнаПолітика

Прокуратура хоче, щоб у Тернополі знову діяв закон про мови

У відомстві вважають, що облрада вийшла за межі своїх повноважень.

Прокуратура хоче, щоб у Тернополі знову діяв закон про мови
Фото: byut.com.ua

Прокуратура оскаржила рішення Тернопільської обласної ради від 16 серпня, яким депутати визнали закон про мови таким, що не має жодних юридичних наслідків на території області.

Як повідомили в прес-службі обласної прокуратури, протест виніс прокурор області Іван Мельничук 29 серпня.

У ньому зазначено, що таким рішенням облрада вийшла за межі повноважень, визначених ст. 43 Закону України "Про місцеве самоврядування", а також порушила вимоги ст. 19 Конституції України, яка зобов'язує органи місцевого самоврядування діяти лише в межах своїх повноважень.

У протесті прокурора також зазначено, що пункт 4 частини 1 ст. 92 Конституції України визначає порядок застосування мов винятково на підставі законів України, ухвалення яких належить до повноважень Верховної Ради.

Також прокурор вказує, що закони або інші правові акти можна визначити неконституційними лише за рішенням Конституційного Суду України. Отже, прокурор вимагає скасувати рішення обласної ради від 16 серпня "Про засади державної мовної політики на території Тернопільської області" в частині визнання не мають жодних юридичних наслідків на території області Закону України "Про засади мовної політики".

У документі також сказано, що протест прокурора зупиняє дію оскарженого акта та підлягає обов'язковому розгляду у 10-денний термін після його надходження.

Нагадаємо, 16 серпня Тернопільська обласна рада закликала Конституційний суд України визнати неконституційним закон про мови.

Звернення є частиною рішення, яким депутати визнали таким, що немає жодних правових наслідків на території Тернопільської області "прийнятий Верховною Радою України з численними порушеннями Конституції України та Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" та підписаний Президентом України Віктором Януковичем із порушенням ст. 10 Конституції України Закон "Про засади мовної політики".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram