ГоловнаПолітика

Будівля Ради може залишитися без бані

Архітектори кажуть, що металоконструкції прогнили.

Будівля Ради може залишитися без бані
Фото: Макс Левин

У Верховній Раді виникла загроза обвалу бані, що розміщена над залою засідань.

Про це пише "Комсомольська правда в Україні".

Згідно з інформацією видання, металоконструкції, які скріплюють величезну скляну баню, прогнили. Народні обранці побоюються, що тонни скла і металу обрушаться вниз.

"За останні роки не виділяли грошей ні на реставрацію, ні хоча б на ремонт бані. Нам, депутатам, залишається тільки сподіватися, що співробітники, що відповідають за технічну безпеку будівель Верховної Ради, хоча б в курсі проблеми і дають оцінку стану бані", - розповів перший заступник голови комітету з питань регламенту Сергій Сас.

Конструкції бані складені з металу, скла звичайного і комбінованого (кольорового), до того ж сам діаметр плафона - 16 метрів. Враховуючи висоту конструкції (близько 10 метрів), площа скляної поверхні становить не менше ніж 500 квадратних метрів. А оскільки товщина скла - щонайменше сантиметр (адже воно повинне витримувати зимові снігопади і градини діаметром у півтора-два сантиметри), над головою нардепів знаходиться до п'ятнадцяти тонн скла і металу. І це без урахування ваги металевого шпиля на даху і кришталевої люстри у формі соняшника (ще 15 тонн).

"У парламенті, звичайно, є інженерна група, яка слідкує за тим, щоб споруда була в порядку. Але баня потребує капітального ремонту: адже є поняття "втома металу", а він експлуатується вже десятки років і потребує термінової діагностики", - вважає депутат Віктор Швець (його місце знаходиться якраз в центрі сесійної зали - під тією самою люстрою).

Тим часом в столичному Архітекторському бюро небезпеку підтверджують. За словами архітектора Івана Куриченка, задіяного, до речі, в розробці фан-секторів на Євро-2012, непоправної шкоди бані може завдати зимова погода, коли відлига чергується з сильними морозами.

"Минула і позаминула зими були саме такими. Якщо не зробити термінову діагностику конструкцій, вже цієї осені вони можуть дати про себе знати. Спершу можуть протікати, потім конструкції і зовсім проваляться всередину", - сказав архітектор.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що Верховна Рада уклала угоду з ПП "Рем-Буд-Індустрія" на поточний ремонт адміністративних будівель парламенту вартістю 1,39 мільйона гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram