ГоловнаПолітика

Саламатін доповів Януковичу про неіснуючий контракт з Іраком

За даними ZN.UA, на момент письмової доповіді Януковичу ніякого "урядового документа" не було.

Саламатін доповів Януковичу про неіснуючий контракт з Іраком
Фото: http://ukranews.com

Міністр оборони Дмитро Саламатін у листі Президенту Віктору Януковичу відрапортував про успіхи глави "Укрспецекспорту" Дмитра Перегудова у врегулюванні ситуації навколо зірваного контракту на поставку до Іраку військової техніки.

Саламатін повідомив Президента, що з прем'єр-міністром Іраку досягнута домовленість про продовження контракту. Проте документи, наявні в розпорядженні ZN.UA, свідчать, що жодних домовленостей з іракським прем'єром досягнуто не було.

Як відомо, термін підписаного з Іраком контракту на поставку БТР закінчився в березні 2012 року. Контракт залишився невиконаним з провини української сторони.

9 серпня Дмитро Саламатін доповів Віктору Януковичу, що надзвичайний і повноважний посол Республіки Ірак вирішив ініціативно зустрітися з міністром оборони для висловлення подяки за активну співпрацю у військово-технічній сфері. Посол Іраку нібито запевнив, що "за останні два-три місяці навколо виконання українсько-іракського контракту на поставку бронетранспортерів хмари розвіяні".

З посиланням на іракського дипломата, Саламатін письмово інформував Януковича про те, що "прем'єр-міністром Республіки Ірак Нурі аль Малікі було підписано відповідний урядовий документ про продовження вищезгаданого контракту".

Проте на момент письмової доповіді Януковичу (9 серпня) ніякого "урядового документа" не було. Немає його і донині. Ні продовженого старого контракту, ні підписаного нового - не існує в природі.

Я досі стверджую, що крісло під Саламатіним не просто хитається. Рішення про його відставку - питання вирішене, і мені про це достеменно відомо. Відстрочка вироку відбулася з тієї причини, що в разі звільнення його зараз "регіоналам" довелося б шукати місце для Саламатіна у виборчому списку, а його й там не дуже хочуть бачити. Тому його звільнять відразу після виборів, і він не буде ні міністром, ні депутатом

— народний депутат Анатолій Гриценко

ZN.UA вдалося знайти єдиний документ, яким закінчився вояж Перегудова в Ірак. Перше - це не "урядовий документ", замість підпису прем'єр-міністра Іраку під ним стоїть підпис навіть не керівника, а одного з чиновників військового відомства.

Друге - це не "документ про продовження контракту", що відкриває шлях для продовження поставок техніки до Іраку. Документ називається "меморандумом про взаєморозуміння".

Третє - меморандум датовано 16 серпня, хоча Саламатін письмово доповів Президентові про "успіхи" на іракському напрямку тижнем раніше, 9 серпня.

І останнє - щоб продовжити розмову з Україною, меморандум вимагає надання Іраку банківських гарантій і гарантій уряду України не пізніше за 23 серпня цього року. ZN.UA достеменно відомо, що в зазначений термін ніхто ніяких гарантій Іраку з України не надіслав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram