ГоловнаПолітика

Україна платить мільйони за участь в СНД, але не є її членом

За словами професора Києво-Могилянської академії Володимира Василенка, Україна не повинна вносити кошти до бюджету.

Україна платить мільйони за участь в СНД, але не є її членом
Фото: tsn.ua

Україна щороку платить членські внески за участь Верховної Ради у Міжпарламентській асамблеї держав-учасниць СНД (МПА СНД), щорічно виділяючи на ці цілі мільйони гривень, але де-юре Україна не є членом МПА СНД.

Як повідомив член української делегації в асамблеї народний депутат Володимир Марущенко, минулого року за свою участь в МПА СНД Верховна Рада заплатити 9 млн 426,8 тис. російських рублів. Цього року планується внести 10 млн 138,1 тис. рублів. Це близько 4 млн грн. І третина суми вже переведена.

Член парламентської фракції Партії регіонів, дипломат Леонід Кожара, коментуючи статус України в Міжпарламентській асамблеї, проводить паралелі з участю нашої країни в роботі Співдружності незалежних держав: "Тут використовується аналогія права. Так, з мовчазної згоди всіх країн-членів Співдружності Україна є учасником СНД, але не є країною-членом цієї організації: ратифікувавши Угоду про її створення, ми не підписали статут СНД. Те саме відбулося і у випадку з МПА СНД. Причому всі інші члени погодилися з тим, що Україна є учасником Міжпарламентської асамблеї".

Глава української парламентської делегації в МПА СНД Іван Вернидубов не бачить жодних проблем у тому, що наша країна платить внески, але не є де-юре членом організації. За його словами, "суму внесків визначає Рада МПА СНД. Ми платимо, тому що беремо участь у роботі цієї організації. Не будемо платити - не будемо брати участь, не будемо користуватися плодами її роботи. Основне завдання МПА СНД - гармонізація законодавства, наближення до світового, європейського законодавства. І зусиллями країн-учасників створюються дуже гарні модельні законопроекти".

Водночас відомий фахівець у галузі міжнародного права, професор Києво-Могилянської академії Володимир Василенко стверджує, що оскільки Україна не є членом МПА, то вона не повинна вносити кошти в його бюджет. "Наша країна бере участь у МПА СНД в якості спостерігача, а цей статус не вимагає сплати членських внесків", - стверджує він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram