ГоловнаПолітика

Тейшейра звинуватив Януковича в марнуванні грошей ЄС

Посол ЄС поскаржився на відсутність обіцяного Виборчого кодексу.

Тейшейра звинуватив Януковича в марнуванні грошей ЄС
Фото: Макс Левин

Посол ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра звинувачує Президента України Віктора Януковича в марнуванні коштів Євросоюзу, виділених на підготовку Виборчого кодексу.

Про це він заявив в інтерв'ю "Українській правді".

Посол нагадав, що кілька років тому Україна взяла зобов'язання перед ЄС ухвалити Виборчий кодекс, який визначав би правила для всіх майбутніх виборів. Так удалося б розірвати зачароване коло - створення нового законодавства під кожні нові вибори в інтересах тих, хто перебуває при владі.

Тейшейра заявив, що Євросоюз профінансував процес підготовки Виборчого кодексу і цей кодекс навіть отримав підтримку з боку Ради Європи як такий, що відповідає європейським стандартам.

"Це було приблизно два роки тому. Навіть коли Президент Янукович прийшов до влади, він заявляв, і на зустрічах із лідерами ЄС, і публічно, що Виборчий кодекс ухвалять", - додав він.

За словами посла, навіть після місцевих виборів 2010 року Президент Янукович сказав, що ці вибори були далекими від очікуваних стандартів, тому він підтримує ухвалення Виборчого кодексу для того, щоб запобігти таким випадкам у майбутньому.

"Але приблизно рік тому вся та робота, проведена за підтримки Європейського Союзу, була викинута на смітник. Замість цього почали новий процес підготовки виборчого законодавства. І навіть виборча система, коли 50% парламенту обирають за мажоритарними округами, була обрана особисто Президентом Януковичем", - сказав він.

Посол ЄС зауважив, що Європейський Союз і США дуже уважно відстежували процес підготовки нового виборчого законодавства.

Нагадаємо, Тейшейра залишається на посаді посла ЄС в Україні до кінця літа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram