ГоловнаПолітика

Тимошенко зможе компенсувати менш ніж 1% боргу в "газовій справі"

Держобвинувач говорить, що стягнення суми залежатиме від фінансових можливостей екс-прем'єрки.

Тимошенко зможе компенсувати менш ніж 1% боргу в "газовій справі"
Фото: www.segodnya.ua

Грошових коштів і майна екс-прем'єрки Юлії Тимошенко та членів її сім'ї вистачить на компенсацію менш ніж 1% боргу в "газовій справі".

"Питання про стягнення грошей буде вирішуватися після звернення до виконавчої служби. Також це буде залежати від фінансових можливостей засудженої", - сказав держобвинувач Сергій Пересунько, пише "Сегодня".

Зі свого боку незалежний адвокат Валерій Максимів зазначив, що процес стягнення буде неспішним. "Виконавці запропонують екс-прем'єрці виплатити цю суму протягом тижня, якщо це не відбудеться добровільно, то стягнуть примусово. Банк розкриє таємницю клієнта, виконавець має право списати суму з рахунків. Також надійдуть запити про наявність нерухомості, виконавці мають право описати майно, після чого його можуть реалізувати. Якщо коштів не вистачає, то виконавче провадження припиняється, а стягувач має право звертатися повторно за відшкодуванням збитку", - уточнив адвокат.

Згідно з останньою декларацією Тимошенко -  за 2009 рік, вона особисто заробила 258 тис. грн, а члени її родини - ще 988 тис. Плюс на Тимошенко в Дніпропетровську записана квартира площею 58 кв. м (ринкова ціна - близько 400 тис. грн). Усього цього вистачить, щоб покрити 0,1% заборгованості.

Але ширяться наполегливі чутки, що за укладення 2009 року газового договору на якісь закордонні рахунки Тимошенко "крапає" по $10 з кожної купленої "Нафтогазом" тисячі кубів. Якщо це так, нескладно підрахувати: за 2009-2012 роки там накопичилося близько 11 млрд грн. І це не все. Тимошенко жила у двоповерховому будинку в Кончі-Заспі площею 450 кв. м із ділянкою в півгектара землі при ньому. Оцінка рієлторів - 45-48 млн грн, але все це оформлено на двоюрідну сестру екс-прем'єрки. Зате особисто Тимошенко належить її знаменитий гардероб з речами від Луї Віттон. Їх ЗМІ оцінює приблизно в $1 млн.

За словами політолога Володимира Корнілова, у Тимошенко залишилося достатньо соратників, які здатні виплатити таку суму. "Формально її колишній головний спонсор Жеваго йде самовисуванцем, та й багатьом іншим зараз недоречно відкрито підтримувати "Батьківщину", але ні для кого не секрет: як 2006-го весь великий бізнес почав розкладати яйця в різні кошики, так і зараз робить це, хіба що пропорції підтримки варіюються. Тож 1,5 млрд гривень - не проблема ні для неї, ні для "Батьківщини", інша річ, що питання про компенсацію для них другорядне - їм важливо зняти судимість", - зазначив політолог.

Нагадаємо, 29 серпня Вищий спецсуд України залишив чинним вирок Печерського суду столиці. Екс-прем'єрку засуджено до семи років позбавлення волі, крім того, вона повинна відшкодувати "Нафтогазу" 1,5 млрд гривень завданих збитків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram