ГоловнаПолітика

Рішення про скасування реєстрації Сацюка не потребує додаткових рішень ЦВК, - ВАСУ

Судові рішення ВАСУ набирають чинності з моменту оголошення і не підлягають оскарженню.

Рішення про скасування реєстрації Сацюка не потребує додаткових рішень ЦВК, - ВАСУ
Фото: zhitomir.info

Рішення Вищого адміністративного суду України у справі про скасування реєстрації кандидата в народні депутати, колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка не потребує додаткових рішень Центральної виборчої комісії.

Про це йдеться в заяві прес-служби Вищого адмінсуду.

"Рішенням від 24 серпня було підтверджено правильність скасування судом першої інстанції постанови ЦВК про реєстрацію Сацюка кандидатом у народні депутати України. Відповідно до частини 3 статті 177 Кодексу адміністративного судочинства України судові рішення Вищого адміністративного суду України набирають чинності з моменту оголошення, і не підлягають оскарженню", - зазначає прес-служба суду.

Крім цього, рішення ВАСУ не потребує додаткових рішень ЦВК, адже прямо скасовує її постанову.

У заяві також нагадується, що відповідно до частини 1 статті 177 КАСПУ, суд, який встановив порушення законодавства про вибори, сам визначає у своєму рішенні спосіб захисту порушених прав та інтересів, а також порядок усунення усіх наслідків цих порушень відповідно до закону, або ухвалює інше передбачене законом рішення.

"Також наголошуємо, що відповідно до статті 124 Конституції України судові рішення є обов'язковими для виконання на всій території України. Стаття 255 КАСПУ, в свою чергу, визначає, що постанова або ухвала суду, яка набрала чинності, є обов'язковою для осіб, які беруть участь у справі, і підлягає виконанню на всій території України. А відповідно до статті 382 Кримінального кодексу України, за невиконання рішення суду може загрожувати кримінальна відповідальність", - підкреслили в прес-службі ВАСУ.

Нагадаємо, 24 серпня ВАСУ підтвердив законність постанови і окремої постанови Київського апеляційного адміністративного суду про скасування реєстрації Сацюка кандидатом в народні депутати і протиправності дій заступника голови ЦВК Андрія Магери та члена комісії Валерія Шелудька під час підготовки до розгляду на засіданні комісії питання про реєстрацію Сацюка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram