ГоловнаПолітика

КС дозволив зняти недоторканність із депутатів

Згідно з рішенням суду, звання Президента України зберігається за ним довічно.

КС дозволив зняти недоторканність із депутатів
Фото: Макс Левин

Конституційний Суд України визнав законопроект №3251 про скасування депутатської недоторканності конституційним.

Відповідне рішення оголосив суддя Сергій Винокуров у залі засідань.

КС перевірив зміни, передбачені в законопроекті "Про внесення змін до Конституції України" (щодо гарантії недоторканності для окремих посадових осіб), на відповідність статтям 157 і 158, що необхідно для розгляду Верховною Радою законопроекту, який передбачає зміни до Конституції.

Зокрема, КС визнав конституційним запропоноване в законопроекті вилучення частини 1 статті 80 Основного закону, яка закріплює гарантії недоторканності депутатів Ради.

Також КС визнав конституційною пропоновану зміну частини 3 статті 80 Конституції, що пропонує викласти цю частину в такій редакції: "Народний депутат України не може бути без згоди Верховної Ради затриманий чи заарештований до набуття чинності обвинувального вироку суду щодо нього" на заміну редакції, яка передбачала, що депутатів Ради не можуть без згоди парламенту притягнути до кримінальної відповідальності, затримати чи заарештувати.

Окрім цього, КС визнав конституційною пропоновану зміну редакції частини 3 статті 105 Конституції, що стосується Президента.

Згідно з чинною нормою, звання Президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки глава держави не був усунений з посади згідно з імпічментом.

Проект же пропонує вилучити із цієї статті слова "якщо тільки Президент не був усунений з посади в порядку імпічменту".

Нагадаємо, 5 липня Рада звернулася до КС із проханням перевірити конституційність цього законопроекту.

У квітні 2010 року КС уже розглядав законопроект №3251 і визнав конституційним можливе обмеження депутатської недоторканості та неконституційним можливе скасування недоторканності Президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram