ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Кармазін звинуватив ЦВК і суди в упередженості та вибірковості підходів

На думку народного депутата, парламентські вибори не можна буде оцінити як вільні, прозорі та чесні.

Кармазін звинуватив ЦВК і суди в упередженості та вибірковості підходів
Фото: Макс Левин

Народний депутат Юрій Кармазін просить Президента України вжити заходів, щоб не допустити порушення виборчих прав посадовими особами ЦВК і суддями адміністративних судів й обрати легітимний парламент.

Про це йдеться у відкритому депутатському зверненні Кармазіна до Віктора Януковича.

На думку депутата, на нинішньому етапі виборів - під час реєстрації кандидатів у народні депутати - грубо порушуються права громадян бути обраними, що спричиняє порушення виборчого права.

"ЦВК у співучасті з суддями Апеляційного адміністративного суду Києва та Вищого адміністративного суду України фактично створюють штучні бар'єри для участі у виборах осіб, які вирішили балотуватися в народні депутати, або створюються умови, за яких загалом неможлива така участь", - сказано у зверненні.

За словами Кармазіна, вже на нинішньому етапі вибори народних депутатів України не можна оцінити як вільні, прозорі і чесні.

Як відомо, 15 серпня ЦВК відмовила Кармазіну в реєстрації кандидатом у депутати. 22 серпня це рішення підтвердив Вищий адміністративний суд України.

"Цілком очевидно, що опозиційні політики, неугодні цій владі, перебувають під тиском і у невигідному становищі", - сказано в документі.

Окрім того, за словами Кармазіна, наразі відмовлено в реєстрації 443 особам, тобто майже кожному десятому, що означає колосальні втрати для державного бюджету України.

"Посадовими особами Центральної виборчої комісії здійснюються так звані попередні вибори шляхом вибіркових, безпідставних і незаконних відмов претендентам у кандидати в народні депутати України в їх реєстрації. За ними простежується нерівне й упереджене ставлення до окремих претендентів у кандидати в народні депутати України, в тому числі до мене, декотрих опозиційних претендентів у кандидати в народні депутати України. Ба більше, рішеннями судових органів така незаконна діяльність Комісії визнається правомірною", - сказано у зверненні.

На думку нардепа, все сказане є незаперечним доказом упередженості та вибірковості підходів Комісії до вирішення питань про реєстрацію суб'єктів виборчого процесу.

"Результати таких виборів, які вже розпочато в Україні, не відображають реальної волі народу, оскільки в них не братимуть участі через формальні та необґрунтовані причини, а фактично у зв'язку зі своєю опозиційною діяльністю, декотрі  громадяни. Це становить загрозу легітимності парламенту, який оберуть, а отже - національній безпеці країни. Це також підриває авторитет нашої держави на міжнародному рівні і може створити ризики для головування України в ОБСЄ 2013 року", - наголошено у зверненні.

Кармазін наголошує, що завжди відстоював і захищав інтереси України, проте зараз буде змушений виступити проти України у Європейському суді з прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram