ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Глава ЦВК очікує проблем з визнанням виборів

Володимир Шаповал допускає, що вибори можуть не визнати як в Україні, так і за кордоном.

Глава ЦВК очікує проблем з визнанням виборів
Фото: Макс Левин

Голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал допускає, що вибори Верховної Ради можуть оголосити нелегітимними.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ЦВК.

"Вже зараз я впевнений в тому, що проблема легітимності існуватиме. При цьому є сенс розрізняти легітимність внутрішню і зовнішню. По-перше, в країні існує два протилежні політичні табори. І опоненти сприймають один одного не як просто опоненти, а нерідко - як вороги. Отже, той, хто програє, не прийме оголошені результати і буде стверджувати, що вибори були сфальсифіковані", - сказав Шаповал під час зустрічі з послом Німеччини Крістофом Вайлем.

Ще на попередніх виборах, парламентських 2007 року та президентських 2010-го, я відчував деяку зумовленість в оцінці виборів з боку частини іноземних спостерігачів. Тоді наші західні партнери були в очікуванні демократичного "поступу" України. Сьогодні у мене таке відчуття, що як би ми не старалися, яке б відеоспостереження не організували, оцінка виборів буде в кращому випадку "задовільно"

— Володимир Шаповал

Голова ЦВК пояснює можливе невизнання результатів виборів у Раду за кордоном тим, що певна частина міжнародних експертів на рівні підсвідомості запрограмована на те, щоб визнати вибори не зовсім легітимними.

Шаповал також висловив внутрішню готовність до негативної оцінки виборів Ради.

"Враховуючи всі ці чинники, я внутрішньо готовий до того, що як би ЦВК не намагалася провести вибори відповідно до закону, які б зусилля при цьому не докладала, оцінки можуть бути негативними. Однак, за великим рахунком, ЦВК потрібна не позитивна, а об'єктивна оцінка", - підкреслив голова ЦВК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram