ГоловнаПолітика

Грищенко покладає великі надії на Китай

Партнерство з КНР допомагає Україні вирішувати стратегічні завдання національного розвитку.

Грищенко покладає великі надії на Китай
Фото: topicnews.net

Китай стає важливим фактором забезпечення енергетичної незалежності України.

Про це глава зовнішньополітичного відомства Костянтин Грищенко пише в своїй статті, опублікованій сьогодні в газеті "День".

"За всього безпрецедентного значення, яке в своїй зовнішній політиці Україна надає європейській інтеграції як стратегічній меті, дедалі більш вагому частку ресурсів, які дають можливість рухати державний локомотив в ЄС, ми отримуємо саме завдяки партнерству з новими світовими економічними лідерами: Туреччиною, Ізраїлем, Бразилією, Індією, В'єтнамом і перш за все з Китаєм", - зазначив Грищенко.

Він відзначив дедалі більш зростаючу роль Китаю як одного з ключових економічних партнерів України.

"Тільки за шість місяців 2012 року товарообіг між Україною та КНР збільшився майже на 20%", - зазначив міністр.

На думку Грищенка, значення партнерства з Пекіном є важливим чинником зміцнення курсу на зниження залежності України від одного постачальника енергоносіїв.

"Узгоджене минулого тижня виділення Китайським банком розвитку кредитної лінії розміром 3,66 млрд доларів для впровадження технологій заміщення російського газу українським газифікованим вугіллям поряд з широким залученням американських і європейських компаній до видобутку вуглеводнів на території нашої держави, вже в середньостроковій перспективі забезпечить енергетичну незалежність України, без якої всі попередні роки ми не мали повної свободи у своїй зовнішній і зовнішньоекономічній політиці", - зазначив керівник МЗС.

Також міністр стверджує, що партнерство з КНР допомагає Україні вирішувати стратегічні завдання національного розвитку, серед яких, зокрема, залучення багатомільярдних інвестицій в оновлення інфраструктури, створення нових робочих місць, модернізація високотехнологічних підприємств і галузей.

"Традиційний трикутник ЄС - Росія - США при всій важливості відносин з кожним з його вузлів таки став уже затісним для України, яка потребує прискореної модернізації", - резюмував у статті міністр закордонних справ України.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України дозволила Кабінету міністрів залучити китайський кредит на 24,3 млрд грн для аграрного сектору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram