ГоловнаПолітика

Осмаєв попросив притулку в Україні

Підозрюваний в організації замаху на Путіна звернувся до української влади.

Осмаєв попросив притулку в Україні

Підозрюваний в організації замаху на президента РФ Володимира Путіна Адам Осмаєв попросив притулку в Україні.

Про це повідомили в представництві Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні.

"За нашою інформацією, він звернувся до української влади з приводу надання притулку", - розповіли в представництві.

Там пояснили, що поки заява Осмаєва про прохання притулку не розглянута Державною міграційною службою України, міжнародне законодавство не дозволяє його екстрадицію. Крім того, додали в УВКБ ООН, у разі відмови в наданні притулку в Україні він може скористатися можливістю оскаржити таке рішення української влади. І весь цей час, згідно з міжнародним законодавством, його не можна екстрадувати.

Щодо другого затриманого - громадянина Казахстану Іллі Пьянзіна, якого теж готують до видачі Росії, то у представництва наразі немає інформації про те, чи просив він притулку в Україні.

Нагадаємо, Україна призупинила процедуру екстрадиції підозрюваного в організації замаху на президента РФ Осмаєва.

Раніше вжити таких заходів рекомендував Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ). Найближчим часом Україна має надати ЄСПЛ документи у цій справі.

Як відомо, 4 лютого в Одесі під час спеціальної операції було затримано передбачуваних злочинців, які перебували в міжнародному розшуку. Ці особи підозрюються у скоєнні вибуху в Одесі 4 січня 2012 року.

Генпрокуратура України після затримання підозрюваних отримала запит від Генпрокуратури РФ про видачу підозрюваних. Апеляційний суд Одеської області 14 серпня підтримав пропозицію прокуратури про екстрадицію в Росію А.Осмаєва, однак після рекомендацій ЄСПЛ процедура була припинена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram