ГоловнаПолітика

Луценко розповів про свою найбільшу помилку

Екс-міністра вважає, що повинен був узяти на себе більше обов'язків.

Луценко розповів про свою найбільшу помилку
Фото: EPA/UPG

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вважає найбільшою своєю помилкою відхід від політики під час перебування на посаді глави МВС.

Про це Луценко сказав в інтерв'ю "Тижню".

"Після переможного для демократичних сил результату дострокових парламентських виборів 2007 року я погодився знову очолити МВС під гарантію президента Ющенка про звільнення призначеного ним генпрокурора, який відверто обслуговував Партію регіонів, і реформи силового блоку і судової системи. Моя помилка була не в тому, що я в це повірив, хоча вже через місяць президент продовжив самогубну війну з БЮТ і повністю відкинув всі ці плани. Моя найбільша помилка була в тому, що я з цим змирився", - вважає екс-міністр.

Як пояснив Луценко, після кількох спроб налагодити співпрацю НУ-НС і БЮТ, він "плюнув на політику і зосередився на роботі в МВС".

Екс-міністр зазначив, що позбавлений парламентської більшості, він не мав шансу "радикально реформувати карально детерміновану систему", "тому робив, що міг в рамках фактичного законодавства".

Зокрема, в той час, сказав Луценко, було знищено таке явище, як "злодії в законі" і "наглядачі", було заборонено вільний продаж трамадолу, що породжує епідемію наркоманії серед молоді, домоглися скорочення на 2 тис. убитих і 1500 травмованих на автошляхах.

"Ми ловили найбільших в історії України хабарників з біло-синього та помаранчевого таборів, ми дали по руках кримським сепаратистам і привчили російський Чорноморський флот до узгодження їх маневрів з українською владою. Ми забезпечили вільні мітинги і вичистили понад мільйон "мертвих душ" перед виборами", - наголосив колишній міністр МВС.

Проте він зазначив, що "без незалежного суду та об'єктивної прокуратури" все це було тимчасовим.

"Я помилявся. Я повинен був, як завжди, взяти на себе більше, вилізти з окопів МВС і публічно вимагати від президента і прем'єра спільних дій для реформи МВС, ГПУ та судів. Звичайно, це було компетенцією голови Верховної Ради, міністра юстиції та інших. Більш того, навряд чи щось з цього вийшло б в умовах непримиренної "домашньої війни" демократів. Але, як вчить Кен Кізі в своїй геніальній книзі "Політ над гніздом зозулі", я повинен був хоча б спробувати", - сказав Луценко.

Нагадаємо, Луценко вважає, що результати парламентських виборів наприкінці жовтня цього року покажуть, чи зможе один з лідерів Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк стати альтернативою діючому Президенту Віктору Януковичу на наступних виборах президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram