ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Вибори без Тимошенко і Луценка ускладнять відносини України і ЄС, - євродепутат

Відмовивши опозиційним лідерам у реєстрації, ЦВК порушила Конституцію

Вибори без Тимошенко і Луценка ускладнять відносини України і ЄС, - євродепутат
Фото: ale.by

Не можна говорити про вільні та демократичні вибори, якщо опозиційним лідерам не дозволено брати участь у парламентських виборах.

Про це заявив депутат Європейського парламенту, віце-президент Європейської народної партії Яцек Сарюш-Вольський (Група народних партій, Польща), повідомляє сайт Тимошенко.

"Відмовивши в реєстрації Тимошенко і Луценкові, Центральна виборча комісія порушила українську Конституцію. Цей текст розрізняє право на реєстрацію кандидатом і право на участь у виборах: він говорить, що засудження може бути причиною у відмові особі стати членом парламенту, проте уточнює, що засудження не може бути підставою для відмови в реєстрації на парламентських виборах", - сказав він.

За його словами, це рішення ще більше ускладнить відносини України з Європейським Союзом.

"Важко уявити, щоб це рішення не ускладнило ще більше відносини Україна-ЄС. Мабуть, українській владі буде ще складніше  отримати будь-яку поступку в діалозі, що, своєю чергою, позначиться на пересічних громадянах України", - зазначив євродепутат.

На думку євродепутата, ЄС і його країни-члени, які також є членами ООН і ОБСЄ, можливо, будуть враховувати факт недопущення опозиційних лідерів до виборів, оцінюючи виборчий процес. "Думаю, це стане серйозним козирем для європейських демократій під час оцінювання виборів ОБСЄ", - наголосив Саріуш-Вольський.

Нагадаємо, 8 серпня ЦВК вирішила відмовити Юлії Тимошенко та Юрієві Луценку в реєстрації кандидатами в народні депутати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram