ГоловнаПолітика

Ющенко: закон про мови обійдеться Україні в 13-17 млрд грн щорічно

Екс-президент хвилюється, що книжковий ринок і кінопрокат понесе зазнає збитків.

Ющенко: закон про мови обійдеться Україні в 13-17 млрд грн щорічно
Фото: Макс Левин

Колишній президент Віктор Ющенко прогнозує, що на реалізацію закону про мови доведеться щорічно витрачати 3-17 млрд гривень.

Про це йдеться в повідомленні партії "Наша Україна".

"Сумлінне виконання "мовного" закону та місцевих рішень на його підтримку вб'є український бюджет... Реалізація цих рішень обійдеться Україні в 13-17 млрд гривень щорічно", - заявив екс-президент.

За його оцінками, тільки переклад роботи органів влади та всієї документації російською мовою буде обходитися державному бюджету у 250 млн гривень, а якщо врахувати і переклад мовами інших національних меншин, то ця сума може становити 2,5 млрд гривень на рік.

Окрім того, Ющенко вважає, що якщо в освітній сфері, рекламі, шоу-бізнесі й дублюванні фільмів російська мова витіснить українську, то щорічні збитки України становитимуть 560 млн гривень, а якщо книжковий ринок і кінопрокат заповнить продукція іншими регіональними мовами, то щорічні збитки можуть становити близько 6 млрд гривень.

Нагадаємо, 10 серпня закон про мовну політику набув чинності.

15 серпня надала російській мові статус регіональної Одеська обласна рада, 16 - Запорізька і Донецька облради і Севастопольська міськрада, 17 серпня - Луганська, Херсонська та Дніпропетровська облради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram