ГоловнаПолітика

Колесніченко: закон про мови не зашкодить бюджетам

Депутат додав, що фінансові зміни будуть чинними вже з наступного року.

Колесніченко: закон про мови не зашкодить бюджетам
Фото: Артем Атаманюк

Запровадження "мовного" закону не обтяжить ані місцеві, ані державний бюджети.

Про це заявив депутат від Партії регіонів, один з авторів скандального закону Вадим Колесніченко.

"Зараз починається велика робота за заявами від батьків дітей, які перебувають у державних садках і у школах, оскільки закон зобов'язує подати заяву про мову навчання. Це місяць-півтора. Після цього будуть заяви, буде з'ясовуватися ситуація і буде перерозподіл по класах, учителях, перерозподіл підручників, фінансування", - розповів він.

Депутат додав, що, відповідно до тих можливостей, які є на завершення бюджетного року, це буде закладатися з наступного року.

46 мільйонів людей розуміють дві мови: російську й українську. Не болгарську мову, не угорську мову, не румунську, не єврейську мову, ідиш чи іврит, я не знаю, як там. Ці мови розуміє лише жменька людей. Ми говоримо про дві мови, які розуміє весь народ

— заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов

"Це потрібно для того, щоб з'ясувати, яку заявку слід надсилати в державний бюджет, а які програми будуть фінансуватися з місцевого бюджету. Але це такі кошти, я не думаю, що якимось чином переобтяжать чи місцевий, чи державний бюджет", - переконаний Колесніченко.

Коментуючи заяву міністра освіти і науки Дмитра Табачника про те, що цього року з 2,6 мільйона підручників 1,9 мільйона вже надруковано російською, "регіонал" пояснив: "Протягом останніх 7 років підручники для шкіл із російською мовою навчання взагалі не друкувалися" .

"Буде переорієнтація в педагогічних планах, і будуть переорієнтовані класи з навчання: чи то вивчення російської мови, чи навчання, наприклад, російською. Або вивчення румунської, або угорської мов, навчання ними. При всьому цьому, відповідно до закону, кожна людина зобов'язана вивчати українську мову в обсязі, який дає можливість розвиватися в українську націю і український народ", - запевнив "регіонал".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram