ГоловнаПолітика

ЄСПЛ не допоможе Тимошенко і Луценкові потрапити в парламент, - Магера

Заступник голови ЦВК нагадав, що рішення Євросуду має бути імплементовано.

ЄСПЛ не допоможе Тимошенко і Луценкові потрапити в парламент, - Магера
Фото: www.moemisto.com.ua

Європейський суд з прав людини не допоможе екс-прем'єру Юлії Тимошенко та екс-міністру Юрію Луценкові стати кандидатами на парламентських виборах.

Про це заявив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

"Ви знаєте загальну практику розгляду справ у Європейському суді з прав людини, де фактично можуть починати розгляд справи через рік після подачі заяви. Я боюся, що до кінця виборчого процесу вже ніхто ні до чого може і не встигнути", - зазначив він.

Крім того, за словами Магери, наявність самого по собі рішення ЄСПЛ вимагає ще імплементації з українського боку.

"На виконання рішення ЄСПЛ судовий орган, це Верховний суд, це ВАСУ, повинен переглянути всі попередні рішення, які були в цій справі і тоді зобов'язати Центральну виборчу комісію, в разі позитивного рішення для двох заявників, розглянути питання про реєстрацію. Тільки такий механізм може бути".

"У правовому відношенні рішення ЄСПЛ вимагає обов'язкового попереднього розгляду судової інстанції України. Це не означає, що там буде поставлено під сумнів ті факти, які наведені рішенням ЄСПЛ. Ні. Мова йде про те, що має бути визначено спосіб виконання цього рішення", - зазначив заступник голови ЦВК.

Нагадаємо, 15 серпня Вищий адміністративний суд України відмовився задовольнити апеляційну скаргу Об'єднаної опозиції щодо відмови Центральної виборчої комісії зареєструвати кандидатами у народні депутати колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram