ГоловнаПолітика

У Меджлісі вважають, що кримськотатарську не хочуть визнавати регіональною

Чубаров розповів, чому в АРК відклали реалізацію закону про мови.

У Меджлісі вважають, що кримськотатарську не хочуть визнавати регіональною
Фото: glavcom.ua

Відсрочка з реалізацією в Криму закону про мови пов'язана з небажанням визнавати регіональною кримськотатарську мову.

Про це сказав перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров.

За словами Чубарова, в Криму, на відміну від інших регіонів, на регіональну, крім російської, претендує і кримськотатарська.

"Тут статус регіональної набуває ще й кримськотатарська. А по відношенню до цього місцевий політикум відчуває цілий набір почуттів - багато хто просто не бажають визнавати цей факт", - сказав він.

На думку Чубарова, кримські керівники провладної Партії регіонів ухвалили рішення про скликання позачергової сесії кримського парламенту, керуючись бажанням швидше відрапортувати перед виборцями, однак вирішили відкласти ухвалення рішення до жовтня, в надії на внесення змін до закону про мовну політику, що збільшують відсотковий бар'єр носіїв мови для визнання її регіональною.

"Мені здається, ухвалюючи це рішення, вони сподіваються на те, що скоро (можливо, у вересні) в закон внесуть відповідні поправки і буде піднято відсотковий бар'єр для регіональних мов. Таким чином, кримськотатарську мову вдасться вивести з їх числа", - зазначив Чубаров.

При цьому він прогнозує, що відмова влади у визнанні кримськотатарської мови регіональною викличе хвилювання в суспільстві та протести в Криму.

Нагадаємо, 15 серпня Рада Криму доручила Раді міністрів Криму до 10 жовтня підготувати і внести на розгляд кримського парламенту пропозиції щодо реалізації в регіоні закону "Про засади державної мовної політики".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram