ГоловнаПолітика

Нацрада скасує мовні обмеження для телеканалів

Зникнення української мови з теле- і радіоефіру - питання часу?

Нацрада скасує мовні обмеження для телеканалів
Фото: timeszp.com

Нацрада з телебачення і радіомовлення скасує в бланку ліцензій графу "мова" в рамках реалізації Закону "Про засади державної мовної політики".

Про це в інтерв'ю виданню "Телекритика" повідомив голова Нацради Володимир Манжосов.

Він зазначив, що Нацрада буде виконувати цей закон і в тримісячний термін має намір привести ліцензійну діяльність телекомпаній у відповідність до його вимог.

"Ми зараз вивчаємо те, що повинні зробити з цього приводу, і якими будуть наші дії. Чи буде це рішення Національної ради або просто наказ голови. Але, як ми розуміємо, відповідно до цього документа буде скасовано в бланку ліцензії графу про мови. Крім того, цю норму буде скасовано в заявних документах", - пояснив Манжосов.

Крім того, за його словами, Нацрада має намір запропонувати телекомпаніям переоформити ліцензію у тримісячний термін.

"Ми повідомимо всі телекомпанії про те, що така норма є. І протягом трьох місяців це буде зроблено безкоштовно. Далі, якщо ми правильно розуміємо закон, переоформлення проходитиме за звичайною формою і компанії платитимуть нарахування", - зазначив Манжосов.

Голова Нацради також зазначив, що телекомпанії з цього приводу наразі не зверталися.

У виданні "Телекритика" нагадали, що раніше керівний партнер юридичної компанії Jurimex Юрій Крайняк висловив думку, що закон про мови передбачає тотальне переоформлення ліцензій на мовлення на підставах, не передбачених законом про телерадіомовлення. На його думку, зникнення української мови з теле- і радіоефіру, "радше за все, стане питанням часу".

"У комплексі з іншими встановленими законом правилами, українська мова може повторити долю білоруської, якої більшість населення Білорусі не знає", - вважає Крайняк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram