ГоловнаПолітика

Тимошенко можуть силою притягти на відеоконференцію з судом, - захист

Прокурор стверджує протилежне.

Тимошенко можуть силою притягти на відеоконференцію з судом, - захист
Фото: Макс Левин

Захист екс-прем'єра Юлії Тимошенко не відкидає, що може бути спроба забезпечити її участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Таку думку озвучив адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк.

"Я не відкидаю такої можливості. Суд зробив запити про можливість проведення відеоконференції та відповіді на свої запити отримав. Вони є в матеріалах справи. Але згоди Юлії Володимирівни на участь у режимі відеоконференції немає, вона написала письмову відмову", - нагадав він.

"Тому законних підстав для проведення судового засідання в режимі відеоконференції немає. Якщо щось буде зроблено - то тільки в силовому варіанті", - сказав Плахотнюк.

Своєю чергою, прокурор у справі "ЄЕСУ" Вікторія Калита запевняє, що можливість застосування відеоконференції під час судового провадження - це загальноєвропейська практика.

На уточнююче запитання про заяву сторони захисту Тимошенко про можливість оскарження застосування відеоконференції в Європейському суді, прокурор пояснила: "Мені, якщо чесно, не зрозуміло, що вони зібралися оскаржувати".

"Адже суд може прийняти таке рішення винятково на підставі згоди підсудної. Крім того, хочу наголосити, що практика відеоконференції - це саме європрактика, яка в чинному КПК і в новому КПК виписана саме на вимогу європейських і міжнародних стандартів. Ця норма спрямована на гуманізацію кримінальної юстиції та судового провадження. Відповідно, такі заяви - не що інше, як спроба знову ж видати бажане за дійсне, хоча насправді все інакше", - пояснила Калита.

Вона також додала, що таким клопотанням сторона держобвинувачення врахувала позицію підсудної щодо її категоричного небажання з'являтися в суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram